Apie projektą:

Šalis: Lietuva
Plotas: 111 m2

Kraujo klinika

Kol kas Lietuvoje juntame tik pavienius valstybinių sveikatos įstaigų humanizavimo reiškinius. Posovietinis architektūrinis gydymo įstaigų palikimas iki šių dienų išlieka opia problema. Labai dažnai estetinė sveikatos įstaigų aplinka nesulaukia pakankamo dėmesio.

Didžiausios Lietuvos ligoninės, statytos dar 1966 metais, Kraujo centro rekonstrukcijos projektas yra vienas iš nedaugelio bandymų keisti šią nusistovėjusią situaciją. Valstybinė ligoninė palengva suprasdama gydymo įstaigų estetinio, kokybinio ir funkcinio vaizdo svarbą iniciavo šio projekto įgyvendinimą, kuris taip pat yra ir sveikatos įstaigų interjerų humanizavimo proceso bei aplinkos poveikio žmogui tyrimo dalis.

Atnaujintame kraujo centro skyriuje visos erdvės: rūbinė, registratūra, laukiamasis, vaikų, virtuvės bei poilsio zonos yra pritaikytos paciento ir personalo patogumui. Knygų lentynos, patogūs krėslai ir staliukai kuria namų aplinkos įspūdį, mažina stresą ir skatina gyjimą. Jaukumo taip pat priduoda ir gydytojų kabinetuose kabantys žinomų Lietuvos dailininkų darbai. Kaip pagrindinė, jungiamoji interjero išraiškos priemonė pasirinkta lašo forma. Šis motyvas atsikartoja interjero baldų detalėse: stalų kojose, rūbų spintelėse. Spalvinė interjero gama neutrali, švari, kupina baltos, smėlio bei gelsvos spalvos akcentų.

English:

Even to this day the humanisation of public health sector in Lithuania is limited to just a few cases. The post-soviet architectural heritage of medical institutions remains a stark issue while estetic notions are costantly overlooked.

Reconstruction of blood center in the largest hospital in Lithuania, built in 1966, marks a bold new effort to change the current situation for the better. The hospital, which is slowly but steadily changing it’s view towards the importance of aesthetic, qualitative and funcional values, has iniciated the realization of this project. It also serves as an investigation into the impact humanised spaces have on the patients wellbeing.

Cloakroom, reception, waiting room, kitchen, resting and kids zones - all of these spaces in the renovated blood center are adapted for the comfort of the patients and the personnel. An abundance of book shelves, comfortable armchairs and coffee tables induce a sense of home, lowers the stress and stimulates healing. Various art peaces from well known lithuanian artists also add a lot of comfort to the doctors office quarters. The droplet shape is used as a main link of the interior in spacial and ideological terms. This fragment is used in various elements throughout the space from table legs to wardrobe locks. The colour pallet of the interior is clear, neutral, full of white, sandy and yellowish accents.

Nuotraukos: Povilas Vincentas Jankūnas