Apie projektą:

Architektai: Gilma Teodora Gylytė, Ignas Uogintas, Justina Jauniškytė, Justas Paičius, Sabina Daugėlienė, Andrė Baldišiūtė, Algimantas Neniškis, Domantas Baltrūnas, Karolina Čiplytė, Motiejus Vyšniauskas, Vadim Babij

Užsakovas: Vilniaus rajono savivaldybė

Šalis: Lietuva

Plotas: 2 200 m2

Kviečiame balsuoti už patinkančius interjerus konkurse „Metų interjeras / Auksinė paletė“.

Darželis „Pelėdžiukas“

Namai auginantys laisvą žmogų – darželis „Pelėdžiukas“ Pagiriuose.

Čia sunku atskirti, kur baigiasi lauko ir prasideda vidaus erdvės. Vaikai rytą pradeda ateidami per vidinį darželio kiemą, o judant pastate galima apžvelgti ne tik erdvę, kurioje esama, bet ir kitas šalia esančias erdves – kiemą, lauko terasą, bendruomenės holus, valgyklą ar pan. Kaip ir mieste, taip ir vidaus patalpose – stebinčios akys kuria saugumą, bendruomeniškumą, vaikas ir mokytojas jaučiasi ne tik savo grupės, bet ir viso darželio šeimininkai. Tokie patys principai taikomi ir siekiant turėti kuo daugiau dienos šviesos – įrengiami ne tik maksimalaus dydžio langai iki žemės, stoglangiai, tačiau ir vidaus langai tarp skirtingų erdvių saulės šviesai „pavogti“.

Darželyje visos „pagalbinės“ patalpos suprojektuotos atviros. Kasdienė buitis yra įdomi vaikams ir ji neslepiama – valytojo patalpa po laiptais turi stiklines duris, pro jas vaikai mato, kur pastatytas siurblys ir kur sudėti švarūs rankšluosčiai. Valgomajame yra didelis langas į virtuvę – darželinukai mato maisto ruošimą, pasilipę ant prie lango suprojektuoto laiptelio gali pamojuoti virėjui.

Lopšelio grupės taip pat kitokios – kiekviena turi du įėjimus iš bendros lopšelinukams skirtos erdvės, čia galima judėti ratu. Grupėje yra bendra erdvė žaidimams šlaitinėmis lubomis – vaikai gali stebėti per stoglangius krintančią šviesą, susipažinti su skirtingais erdvės masteliais. Bendroje žaidimų erdvėje visi langai projektuoti iki pat žemės. Numatyti du išėjimai į už lango esančią medinę terasą su stogeliu ir privatų žalią saugiai aptvertą kiemelį.

„Pelėdžiuke“ visos erdvės universalios ir kiekviena turi bent po kelias funkcijas – šviesūs lopšelio holai skirti ir žaidimams, ir muzikai, ir mankštai, ir susitikimams; kiemelis yra ir įėjimų, ir žaidimų, ir koncertų vieta. Žaidimų terasa ant stogo tuo pačiu yra ir evakuacinis praėjimas, jungiantis dvi laiptines, o fasadinėje sienoje integruotas suoliukas yra potenciali vieta lauko pamokai.

Antrame aukšte suprojektuotos darželio grupės su išėjimais ant stogo terasos. Kambario centre patalpintos visos reikalingos erdvės – grupės virtuvėlė, spintelės, tualeto kambarys, aplink judama ratu. Pagrindinėje erdvėje įrengtas amfiteatras, ant kurio vyksta pamokos ir žaidimai, o atėjus laikui iš jo ištraukiamos lovos ir erdvė tampa miegamuoju.

Siekis pastatyti medžiu kvepiantį darželį jaučiamas ir vidaus erdvėse: medinės vidaus sienos, į kurias gera atsiremti, medinės knygų ir žaislų lentynos, natūralaus medžio durys, medinės grindys, ant kurių gera voliotis ir bėgioti basomis, medžios masyvo laiptai improvizuotiems vaidinimams ir žaidimams. Medis ir baltos saulės šviesą gaudančios sienos kuria foną drąsiam, laisvam ir ryškiam augančiam žmogui.

English

Here, it’s hard to tell where the outside space ends and the inside space begins. The children start their day by crossing through the kindergarten courtyard, once inside it is possible to observe not only the spaces, which one inhabits, but the spaces adjacent to it as well: the courtyard, outdoor terrace, community halls or the canteen. The inside spaces are akin to a city: the observing eyes create a sense of safety and community. The children and the teachers feel more than just a part of their class, they feel as if all of them are the owners of the kindergarten. Similar ideas are applied, whilst aiming to let in as much light into the building as possible: Not only the biggest size ceiling-to-floor windows and skylights are installed, but also interior glass windows to create transparency and absorb light from the rooms close by.

All the auxiliary spaces are designed to be open. Daily domestic life grabs the attention of children and therefore it is not hidden. The cleaner’s room under the stairs has a glass door through which the children can observe where the vacuum cleaner and fresh towels are placed. There is a big window in the dining room that allows children to observe the food preparation and wave to the cooks.

The kindergarten classrooms are also different. Each one has two separate entries from the shared playing space here the movement is a continuous circle. Each classroom incorporates a playroom with a sloped roof, where children can observe the ever-changing light falling from the skylights and discover the changing spaciousness of the room. The windows are floor height in the shared playing space. Here, there are two entrances to the inner terrace with a small roof and a private, safe, green courtyard.

In “Pelėdžiukas“ every space is multi-functional: Light and clear kindergarten halls are designed for playing games, music, exercise and meetings. In addition, the courtyard is a multipurpose space where children arrive in the morning, play during the day and perform in front of their parents. Furthermore, the terrace is not only suitable for having fun, but also acts as an emergency exit. Two stairwells are connected through the terrace which serves as the evacuation path. Moreover, the Integrated facade benches are another potential place for outdoor activities.

On the second floor there are entrances from the classrooms to the roof terrace. All the necessary spaces and amenities such as the kitchenette, cabinets and the toilet are placed in the center in order to create a circular movement. The main kindergarten space has an amphitheater, where lessons and games take place and when the time comes, folding beds are opened, and the space becomes the bedroom.

The aspiration to design a building with a smell of wood lingering in the air is felt in the interior as well: wooden partition walls, which are comfortable to lean to, wooden bookshelves for toys and books, natural wood doors, wooden floors, which are nice to roll around and to run bare footed on. Wooden stairs for improvised plays and games. Wood and white, sun catching walls create the atmosphere for a brave, free, and bright developing mind.

Nuotraukos: Aistė Rakauskaitė, Lukas Jusas, DO ARCHITECTS: Eglė Gelažauskaitė