Artėjant 2023-iesiems, didelis vartotojų noras paversti savo namus patogiomis, dinamiškomis erdvėmis atveria plačias galimybes keraminių plytelių sektoriui. Keraminės plytelės – tvari ir funkcionali medžiaga, pasižyminti atspalvių įvairove, puikiomis lytėjimo savybėmis ar gebėjimu kurti natūralumo įspūdį, itin tinka gyvenamosioms patalpoms. Keramikos technologijos instituto Namų gaminių skyrius, kurį remia Valensijos regiono vyriausybė, kartu su AIDIMME ir AITEX tiria namų dizaino tendencijas. Jas trumpai ir apžvelgsime. 

Gamtos ekspresija

Eksperimentai su tekstūra, spalva ir procesais, kuriuos įkvėpė gamtos medžiagos. 

Atsižvelgiant į šių dienų tvarumo svarbą, pradedama daugiau dirbti su gamta, o ne tik be saiko eikvoti jos išteklius. Pakartotinis medžiagų naudojimas leidžia sukurti nelygius, grubios apdailos, žalios išvaizdos paviršius, pabrėžiančius netobulumo grožį. Šiuo metu tai yra stipriai populiarėjantis keramikos konceptas. 

Kuriant interjerą ieškoma autentiškų sąsajų su gamta. Dizaineriai pasitelkia natūralias, atsinaujinančias, geologines ar nerafinuotas medžiagas bei gaminius. 

Šios tendencijos spalvų paletėje gausu inovacijų: naudojami natūralūs rašalai, kuriuose yra dažiklių iš jūros dublių, botanikos produktų ir kitų natūralių ingredientų. Samanos, kerpės, degintas molis ir žemiški atspalviai yra šios gamtos paletės įkvėpimas. 

1. Prasmingi trūkumai – šiurkšti tekstūra suteikia objektams reljefiškumo, o tai tik išryškina medžiagos patrauklumą. 

2. Metalinė patina – paviršiaus apdaila imituoja korozijos ir oksidacijos poveikį iki nuostabiai tikroviškų efektų, o glazūros pagerina šių trūkumų spalvą ir išvaizdą. 

3. Medžiagų kūrybiškumas – viena iš dekoratyvių paviršių savybių yra glazūrų ir mišrių molių naudojimas, marmurinių bei sluoksniuotų pigmentų efektas. 

1

2

3

 

Susitaikymas su emocijomis

Ieškodami komforto, ramybės ir tylos mes siekiame glaudesnio ryšio su gamta. Susitaikyti su emocijomis taip pat reiškia nostalgijos jausmą ir potraukį prie rankų darbo objektų. Tai ne į praeitį atsigręžianti tendencija, o tokia, kuri tvirtai žengia į sparčiai besikeičiančią ateitį, naudodamasi viskuo, kas mus įkvepia ir vienija. Dabar vis geriau suvokiama, kad mus supantis interjeras veikia tiek fiziškai, tiek ir emociškai, todėl siekiama sukurti atpalaiduojantį ir raminantį vaizdą derinant formas bei spalvas. Atsiranda noras sukurti sklandesnius ryšius tarp lauko bei vidaus zonų, kad medžiagos tekėtų iš vienos erdvės į kitą. Natūralus spalvų spektras yra pagrindinis būdas pasiekti pusiausvyrą – nuo baltų plytelių ir audinių iki šiltų, blyškių natūralių medžiagų. Šilta gyvybinga žalia ir raminanti mėlyna yra pagrindinės šios tendencijos spalvos. 

 

1. Sukurtas organinis pasaulis – gamta įkvepia technologijų ir organikos simbiozę.

2. Iš naujo paleistas kūrybiškumas –  maksimalizmo ir atkuriamojo minimalizmo derinys.

3. Subtilus lytėjimo poveikis – pasikartojantis lytėjimo efektas kaip priemonė išryškinti geometrinius raštus. 

1

2

3

 

Perteklinė pusiausvyra

Aukšto oktaninio skaičiaus spalvas, dinamiškus raštus ir ryškias detales atsveria minimalistiniai akcentai. Perteklinė pusiausvyra yra pati linksmiausia, akį traukianti tendencija. Augant ir sparčiai populiarėjant skaitmeninėms technologijoms, atsirado vaizdo žaidimų estetika, o tai atveria didžiulį kūrybinį potencialą. Sodrios spalvos, raštai,  medžiagos ir futuristinis stilius apima ir tam tikrus minimalistinius potėpius, todėl puikiai dera su susitaikymo su emocijomis tendencija. Kartu tai sukuria nuostabią dermę. 

Pagal šią tendenciją sukurtas interjeras yra linksmas ir žaismingas. Jame dera funkcionalumas bei stilingumas, o skaitmeniniai patobulinimai suteikia fizinei erdvei dar daugiau žavesio. Kontrastai yra pasikartojantis šios tendencijos bruožas, smagiai derinamas ir spontaniškas. 

Spalva naudojama netikėtai, drąsiai ir vienareikšmiškai. Rausvos spalvos keraminės plytelės, purpuriniai blizgesiai, sintetiniai saulėlydžiai, skaitmeninių spalvų spektrai atrodo tarsi nusėti dulkėmis, tad nereikalauja aštresnių kontrastų. Vintažinės spalvos, tokios kaip rožinė, ruda ir žalia, suteikia švelnumo pojūtį. 

1. Patikslintas maksimalizmas – rafinuotas požiūris į maksimalizmą su tokia pat ekspresija. 

2. „Tuoj pat skaitmeninis“ – žavi ir intriguojanti išraiška. 

3. Hipergamta – hipergamtos iliuzija su futuristiniais miškais. 

1

2

3

 

Mįslinga prabanga 

Šios tendencijos leitmotyvas yra susižavėjimas tiek realiu, tiek skaitmeniniu vaizdu. Atsižvelgiant į gyvenamųjų patalpų, kuriose nėra nieko įprasta, paklausą, kuriami itin sudėtingi produktai, įkvėpti juvelyrikos, meno ir technologijų. Išmanieji produktai tobulėja ir daug kas, kaip ir menas, pereina prie skaitmeninių versijų. Neoindustrinė estetika ilgainiui taps nusistovėjusia tendencija prabangaus dizaino sektoriuje. Čia dizainas įgauna tam tikrą skaitmeninę išvaizdą, labiau jaučiamą, lytėjimo pojūtį sukeliančią futuristinę kokybę. 

Interjerui stiprią įtaką daro unikalių gaminių troškimas. Tiek balduose, tiek keramikoje dabar svarbu sužadinti pojūčius. Pasitelkiant skaidrumą, šviesą ir atspindžius, yra iškraipomos formos, sukuriamos įtraukiančios erdvės. Natūralaus žavesio virtuvei ar vonios kambariui suteikia įvairių rūšių žalias akmuo, granitas ir keraminės plytelės. Atspindžiai, metaliniai paviršiai sukuria futuristinio prisilietimo įspūdį. Vandenyno mėlio – viena pagrindinių šios paletės spalvų, padeda sukurti įvairias fantazijas ir kartu suteikia pusiausvyros jausmą. 

1. Skaitmeniniai skysčiai – dėl skaitmeninės estetikos skysčiai atrodo tarsi tekantys. 

2. Glamūras – minkšta ir subtili, kartais futuristinė išvaizda. 

3. Panardintas marmure – didelio formato objektai, perdirbimas suteikia naujų vaizdinių naratyvų. 

1

2

3

 

Daugiau nuotraukų:

Žurnalas „Centras“

149