Nuotraukos iš tekstas namų interjero bei dovanų dizainerės, parduotuvės Story by Nature įkūrėjos

Kai manęs prašo apžvelgti interjero detalių tendencijas ir madas, visada pabrėžiu, kad geriausias patarėjas ir dekoratorius, į kurio patarimus reikėtų labiausiai atsižvelgti, tai jūsų vidinis dizaineris. Visada įsiklausykite savo širdies, tik taip pavyks sukurti unikalų ir nepakartojamą stilių!

Vistik sunku būtų apsimesti, kad man pačiai visai nesmalsu pamatyti tas naujienas, kryptis, pasisemti idėjų, atrasti kuom papildyti Story by Nature asortimentą ir pasiūlyti įspūdingų detalių jūsų namų jaukumui ir stiliui.

Todėl jau pernai žinojau, kad Ambiente ir Christmasworld parodos Frankfurte, bus mano laukiamiausias metų įvykis. Lyg stebuklingu portalu nėriau šiek tiek į ateitį, kur ieškojau įkvėpimo, susipažinau su tendencijom, klausiausi, stebėjau, ir po visko grįžus pilna įspūdžių, skubu dalintis su jumis. Kad nors akies krašteliu galėtumėt pasigerėti, kokia magija interjero pasaulis alsuos šiais metais

 Prasminga mada: lėtas gyvenimo būdas

Turbūt labiausiai džiuginanti tendencija. Kai akcentuojamas lėtesnis, atidus ir atsakingas požiūris į visus kasdienio gyvenimo aspektus. Neaplenkiant ir interjero, siekiant pabrėžti funkcionalius erdvių kūrimo būdus, lengvai tarpusavyje derinamų baldų, interjero detalių svarbą. Paprasta priežiūra ir ilgas tarnavimo laikas. Universalūs erdvę taupantys sprendimai gyventi ir dirbti. Svarbiausia dėmesys: žmogaus patogumui ir pagarba aplinkai bet gamtai.

Ši tendencija kviečia naujai pažvelgti ir į klasikinį dizainą, kur pasitelkiant šiuolaikines priemones lengva jį pritaikyti prie besikeičiančių poreikių, norų ir iššūkių.

Sąmoningą požiūrį į mūsų gyvenamąją aplinką, matyt gerokai įtaką darė dviejų metų pandemijos, karo peripetijos, slenkstį minantis pasaulinės krizės įkarštis. Namų dekoras tampa ryškia saviraiškos forma, o namai dar labiau akcentuojami kaip erdvė, kur susigrąžiname balansą, atrandam nusiraminimą, saugumą, jaučiames laisvai, džiaugsmingai bei žinoma – jaukiai. 

Gamta – pagrindinis interjero įkvėpimo šaltinis

Žemiškos spalvos ir „kaimiška“ atmosfera, pagardinta etninių motyvų dekoro, vis dar tvirtai laikosi tendencijų pozicijose. Mediena – pagrindinė šio stiliaus medžiaga, o jai akomponuoja natūralūs pluoštais, ypač rotangas ir vytelės. Ryški naujiena: šiais metais atsiskleidęs gamtos įkvėpimas iš vandenyno gelmių, su gausiomis jūrinės temos dekoracijomis ir tekstūromis.

Akį paglostė ir sparnuotų motyvų gausa: paukščiai įvairiomis formomis – statulėlės, figūrėlės, printai ir jų motyvai visur, kur tik begali būti. Jau galite darytis vietelės namuose, kur galėsite apgyvendinti miela paukštelį. Sakoma, kad jie neša namams laimę, taiką ir geras žinias.

Maloniai nustebino įdomiu kampu pateikta sąsaja, kad gamta ir visata yra ir bus visa ko gairės bei atspirties taškas. Kūrėjai kviečia atrasti ir pastebėti formų bendrumą, kylantį iš gamtos: burbulas, šešiakampis – korys, upelio užuomina tekančiose, aptakiose interjero detalių ar baldų formose, o saulės apšviestų objektų žvilgesys paaiškina mūsų meilę blizgiems daiktams...

 Spalvos „pasileidžia plaukus“

2023 metus pasiruoškite sutikti su ypač ryškiomis spalvomis, nes dar viena šių metų interjero dizaino tendencija – daugiau drąsaus charakterio. Naujų spalvų įvedimas, tarsi jausmų išraiška, kūrybiškumui išlaisvinti.

Spalvų akcentai audiniuose, stalo tekstilėje, kilimėliuose, veidrodžiuose, lempose ir įvairiose dekoracijose – kiekvienoje namų detalėje, kad interjeras būtų dar drąsesnis, ryškesnis ir išraiškingesnis. Geltonos, mėlynos, rožinės, oranžinės ar net žalios – kviečia pažadinti kūrybiškumą ir drąsiai eksperimentuoti netikėtais spalvų deriniais. Spalvų paletėje – intensyvios, ekstravagantiškos spalvos su švelniais niuansais, dominuojantys margaspalviai, žvilgantys tonai.

Rankų darbo gaminiai: amatininkų atgimimas

Ypač džiugi tendencija – rankų darbo kūrinių atgimimas, su žinute, kad jie gali suteikti interjerui pridėtinės vertės, dalindamiesi kultūrinėmis vertybėmis ir pabrėždami kokybę.

Kaip ir antikvariniai daiktai, įvairūs vintažiniai aksesuarai, kurie išsaugo išskirtinę dvasią ir yra nesenstanti klasika. Tarsi sąlygojantys sugrįžimą į praeitį – klasikinio, antikvarinio stiliaus atgimimą. Su pagarba jau sukurtiems dizainams, juos pritaikant šiuolaikiniame interjere. Tai anot tendencijų ekspertų: drąsu, kartu asmeniška ir žinoma – tvaru. 

Tvarumas – dominuojanti tendencija 2023 m. 

Akivaizdu, kad tvarumas vienbalsiai pripažintas kaip nesenstančios kokybės ženklas. Būti atsakingam už save ir aplinką lokaliai bei globaliai, tai mada, kuria kaip niekada anksčiau norisi sekti.

Primenama, kad vertėtų peržiūrėti tiekimo grandines, įvertinti žalą gamtai gabenant iš kitų žemynų. Kviečiama apsidairyti aplink ir šalia – vietiškai (go local), peržiūrėti galimybes kuo daugiau gaminti vietoje.

Siejant šią idėją su lėto gyvenimo tendencijom ir aplinkosaugos problemomis, interjeruose akcentuojamas medis, marmuras, kitos natūralios medžiagos. Kartu siekiama parodyti, kad šios natūralios medžiagos taip pat padės erdvėms suteikti daugiau tekstūros ir spalvų.

Medžiagos gaunamos iš gamtos, tvariu gamybos būdu, daug dėmesio skiriant šių medžiagų tyrinėjimams, pakartotiniam panaudojimui, perdirbimui, pasitelkiant skaitmenines naujoves. To pasekoje gimsta nauji estetiniai atradimai: medžiagų gyvavimo ciklai yra įkvėpimo šaltinis, nes iš atliekų atsiranda naujų produktų ir sprendimų.

Apibendrinant: tiek neseniai įvykusioje parodoje Paryžiuje Maison&Objet, tiek Ambiente Frankfurte, didžiausias fokusas skirtas prasmingoms tendencijoms. Tvarumui, tradiciniams amatams, kūrybai derinant tradicijas ir novatoriškumą. Kaip teigiama, ši tendencija panaikina ribą tarp technologijų, tyrimų, meno ir amatų. O aš dar kartą įsitikinau, kokia didelė jėga yra dizainas! Kurio idėjos kartais gal ir erzina neįprastu kitoniškumu, tačiau kartu įkvepia ir džiugina beribiu žmogaus kūrybiškumu ir gali taip smarkiai įtakoti žmonių pasirinkimus. Ypač, kai jie tokie prasmingi rūpinantis planeta, kurioje gyvename.