Tekstą remdamasi ASCER medžiaga parengė Agnė Fabijūnė

Ispanijoje vykusioje parodoje „Cevisama 2023“ būrys gerai žinomų plytelių gamintojų, tokių kaip „Vives“, „Apavisa“, „Arcana Cerámica“, „Insca“ ir dar daug kitų, pristatė šiųmetes keraminių plytelių naujienas ir tendencijas. Bendru parodos vardikliu tapo tvarumas, ekologija ir atsigręžimas į gamtą bei namų erdves. Vis daugiau laiko praleidžiame namuose, tad jie tampa atsipalaidavimo, poilsio ir komforto oaze. Siekis namus kurti taip, kad jie atspindėtų mūsų asmenybę ir taptų gerovės šaltiniu, yra labai svarbus. Ieškodami būdų, kaip įgyvendinti šiuos tikslus, atsigręžiame į ekologiją, tvarumą bei ilgaamžiškumą. Komforto poreikis persikelia ir į urbanistinį miesto planavimą. Vis labiau populiarėja „15 minučių miesto“ konceptas. Juo remiantis svarbūs objektais, paslaugos, žaliosios miesto erdvės išdėstomos taip, kad viskas būtų greitai pasiekiam pėsčiomis ar dviračiu. 

Šių metų keraminių plytelių naujienas galime suskirstyti į 4 pagrindines tendencijas: ŽALUMOS POJŪTIS, GEROVĖ NAMUOSE, NOSTALGIJOS APLANKYTAS ir ATSAKINGA PRABANGA. 

Pagrindinis šios tendencijos apsektas yra tvarumas ir gamta. Šiuo metu yra išaugęs tvarių, energetiškai efektyvių namų ir erdvių poreikis. Dabar populiarios atsinaujinančios ir mažą poveikį aplinkai darančios medžiagos. Keraminės plytelės, kurios naudojamos tiek viduje, tiek ir lauke, yra įkvėptos motinos gamtos. Kintančios, natūralios tekstūros, poros pabrėžia pačių medžiagų grožį. Gamta yra centrinis šios tendencijos taškas, atsispindintis sodriai žaliose žemiškose spalvose. Vyrauja natūralūs pigmentai – smėlio, žemės, akmens atspalvių. Elementams kurti pasitelkiami šilti terakotos, ugnies tonai. Jie derinami su tamsiai pilkais, metaliniais atspalviais – taip išgaunamas apanglėjimo, išdegimo efektas. Naudojami vandenyno gelmės, šaltesni tonai, gilūs atspalviai, įkvėpti intensyvaus mėlio ir smaragdo žalumos.

Dar vienas žavus šios tendencijos aspektas yra tai, kad kambarys keliasi į lauką. Terasos tampa neatsiejamu namų plėtiniu, kur galima ne tik pailsėti ar pasimėgauti grynu oru, bet ir ruošti maistą, pramogauti. Jos tampa daug funkcionalesnės – čia verda gyvenimas ištisus metus. 

Kertiniai šios tendencijos aspektai – siekis rūpintis savo grožiu ir sveikata, mažinti stresą, skaidrinti nuotaiką ir puoselėti namus, savo gerovės oazę. Švarus oras, erdvė atsipalaiduoti ir sportuoti jau tampa būtinybe, taip pat svarbu, kad medžiagos būtų tvarios, natūralios ir be jokių toksiškų priedų, o dizainas džiugintų akį ir sklaidytų įtampą. Keraminės plytelės – tvari gamtos įkvėpta medžiaga – puikiai perteikia ramybės, intymumo ir saugumo jausmą. 

Šiai tendencijai būdingi pasteliniai tonai pabrėžia koncentraciją, aiškumą, švarą ir ramybę namuose. Siūloma didelė šių tonų įvairovė padeda sukurti itin patrauklų vaizdą. Subtilūs, reljefiški ar išvagoti, medžiagų paviršiai žadina žmogaus jusles. Rausvi atspalviai užlieja ir estetiškai ramina erdves, o kartu su metaliniais tonais, tokiais kaip vario, žalvario ar šampano, sukuria darnų kontrastą. 

Kultūra, kuri skatina rūpintis aplinka, turi daug išraiškos būdų. Vienas jų – galimybė atsigręžti į praeitį kaip naujovių pamatą. Keraminės plytelės atspindi šią tendenciją: kaip pagrindas imamas XX a. vidurio ir retro stiliaus plytelės, tačiau jos modifikuojamos, kad atrodytų kiek švelniau ir paprasčiau. Taigi, pasitelkiant paprastumą, praeities nostalgija sujungiama su šių dienų miesto gyvenimu. 

Didele tekstūrų įvairove pasižyminčios keraminės plytelės leidžia sukurti personalizuotus, harmoningus ir unikalius interjerus bei eksterjerus. Grįžta originalūs (senoviniai) keraminių plytelių raštai. Jie derinami su naujais geometriniais ritmais ir taip sukuriamas šiuolaikiškas dizainas. Čia taip pat nepabėgama toli nuo gamtos, vyrauja minkšti ir sodrūs žali tonai, pasitelkiami mėlyni atspalviai intriguojančiam ir natūraliam efektui gauti. Vyraujančios saulės išblukintos, pastelinės spalvos akompanuoja geometriniams raštams ir puikiai juos išryškina. Jie taip pat suteikia ramybės ir švelnumo įspūdį. 

Technologijos vaidina svarbų vaidmenį kuriant prabangius interjerus. Diegiamos išmaniosios sistemos, automatizuoti gyvenimą palengvinantys sprendimai yra neatsiejam „high end“ produktų ir patirčių dalis. Prabangos tendencijos juda didesnio personalizavimo link, taip pat natūralų efektą turinčių medžiagų ir eklektiško stilių bei laikotarpių maišymo. 

Ši tendencija pabrėžia akmens ir marmuro tekstūros grožį. Keraminės plytelės išsiskiria marmuro efektų gausa, o dėl technologijų jos tampa tvaria alternatyva natūraliai išgaunamiems resursams. Plytelių paviršiai gali būti matiniai, blizgūs ar net ypač blizgūs – tai suteikia neapsakomo grožio gotikiniams akmens ar marmuro raštams. Ekspresyvūs sukiniai, išvagojimai skatina pasinerti į tekančio vandens iliuziją, pripildytą gyvybingų mėlynų ar gilaus smaragdo atspalvių. Anoduota tamsių atspalvių apdaila suteikia rafinuotos prabangos bet kokiam paviršiui. Mėnesienos įkvėpti tonai, atsispindintys metalinio efekto paviršiuose, intriguojančios spalvos, metančios iššūkį karšto ir šalto, tamsaus ir šviesaus kontrastams, yra vienas žavingiausių šios tendencijos bruožų. 

111