Optinėmis priemonėmis padidinta būsto erdvė įkvepia veikti

Parengė Žydrė Dargužytė.
Interjero autorės – Renata Mockutė, Jurgita Saulytė (stud. DIZU).
Nuotraukos – Leono Garbačiausko.

 

DIZU interjero studijos projektas „Smilgų namai“ prieš metus realizuotas Vilniuje, Perkūnkiemio kvartale. Būsto plotas – 45,94 kv. m. Užsakovė – jauna, veržli, dinamiška, labai sportiška, tačiau ir santūri asmenybė. Atsižvelgiant į šias asmenybės savybes, dizainerėms buvo svarbu sukurti šiltą, šviesią erdvę, kurioje buto savininkė po intensyvios darbo dienos galėtų grįžusi pasijusti tarsi ramybės oazėje.

 

 

Konkrečius interjero sprendimus padiktavo pati projektuojama erdvė. Siekiamybe tapo noras optinėmis priemonėmis padidinti erdvę. Pasirinktos plokštumų jungimo, atspindžių  kūrimo, šviesos  priemonės – tai leido realizuoti vientisesnės,  skaidrios erdvės pojūčio įspūdį. Individualiai kurta siena, maskuojanti svetainės duris, baldų fasadai savo atspindžiais suteikia erdvei „gylio“.

 

 

 

„Svetainėje, prie sienos, prisiglaudė šviesios tekstūros sofa, kontrastuojanti su tamsesnio tono grindimis. Nors virtuvė pagal esamą  bendrą erdvę užima nemažai ploto, jos aukšta tūrinė dalis (slepianti šaldytuvą, buitinę virtuvės dalį) suprojektuota sieninėje nišoje. Taip kita ilga virtuvės dalis su pakabinamomis spintelėmis tapo vientisu elementu. Greta virtuvės stalviršio numatyta ir virtuvės sala su pusbario kėdėmis“, – pristato architektė R. Mockutė.

„Svetainėje, prie sienos, prisiglaudė šviesios tekstūros sofa, kontrastuojanti su tamsesnio tono grindimis. Nors virtuvė pagal esamą  bendrą erdvę užima nemažai ploto, jos aukšta tūrinė dalis (slepianti šaldytuvą, buitinę virtuvės dalį) suprojektuota sieninėje nišoje. Taip kita ilga virtuvės dalis su pakabinamomis spintelėmis tapo vientisu elementu. Greta virtuvės stalviršio numatyta ir virtuvės sala su pusbario kėdėmis“, – pristato architektė R. Mockutė.

 

   

 

Įdomu tai, kad durys iš svetainės neturi rankenų – jas lengvai galima atidaryti už dekoro intarpų. Interjeras kurtas nedidėlėje erdvėje, tad virtuvės ir svetainės erdvė vientisa, o prieškambario zoną nuo bendros skiria tik pertvara atskirta sieninė spinta. Taip atskiros zonos neatribotos, tarsi susiliejančios.

Į miegamojo erdvę patenkama pro svetainę, atidarius užmaskuotas duris. Durys netipiškos, be rankenos, įstumiamos į sieną. O atvėrus jas pasitinka specialiai kurta lova su smėlio spalvos lovūgaliu, subtiliai atkartojančiu geometrinį svetainės sienos dekorą. Švelnius miegamojo tonus paryškina kontrastinga lovatiesė bei tamsiai mėlyna užuolaida.

Vonios kambarys išsiskiria savo atspindžiais ir sterilumu. Pasirinktos plytelės reflektuoja šviesą. Plytelių faktūra erdvei suteikia „minkštumo“.

„Raktu, kuriant šio buto interjerą, tapo santykis su užsakovais, jų gyvenimo būdo, imponuojančio erdvės charakterio analizavimas. Interjero stilius – lengvas, šviesus modernizmas. Būtent tokiems namams sukurti pasirinktos atitinkamos medžiagos, pavyzdžiui, medinės natūralios grindys, šviesiame fone šviesiai pilki atspalviai „draugauja“ su  šviesaus medžio tekstūros faktūromis. Funkcinėse zonuose panadotos funkcionalios  medžiagos – dirbtinis akmuo, MDF plokštės, plytelės“, – pasakoja Jurgita Saulytė.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Daugiau nuotraukų:

             
   

 

Žurnalas: „Interjeras.lt pataria"