Auksu dabinta architektūra


Architektas: BBP Arkitekter 
Vieta: Kopenhaga, Danija

Įgyvendinta: 2013 m.
Fotografijų autoriai: Jens Markus Lindhe, Kjeld Madsen, BBP Arkitekter 
Tekstas: architekto Tomo Milkamanavičiaus

 

Danų studijos BBP Arkitekter architektai rado naujus namus juvelyrinių dirbinių įmonės Trollbeads būstinei, garsėjančiai stiklo ir aukso karoliukų gamyba. Architektai rekonstravo 1964 m. statybos biurų pastatą Kopenhagos centre, imituodami aplinkinių pastatų tūrį ir mastelį, tačiau tuo pat metu naudodami modernias medžiagas. Taip gimė kontekstualus, pagarbą istorinei aplinkai išlaikantis šiuolaikiškas objektas.

 

 

Viduje pastatas išdėstytas kaip senas Venecijos pirklių namas. Prekės kraunamos pirmame aukšte, sandėlis ir biurai yra viduriniuose aukštuose, o viršuje – butas ir stogo terasa savininkui.

Ko gero, išskirtiniausias ir įdomiausias pastato elementas – fasadas. Jis susideda iš kelių dalių. Pirma yra seno pastato mūrinis kiautas, kuris į gatvę atsuka juostinius vitrininius langus, o jungiamosiose dalyse – aklinas sienas. Jose, pagal BBP Arkitekter projektą suformuoti atsitiktine tvarka išdėstyti apvalūs langai.

 

 

 

Tarsi antra oda, perforuotas pakabinamas sluoksnis suvedamas su stogo suapvalintu kampu, todėl pastatas atrodo mažesnis, palyginti su trumpesniu geltonu kaimynu. Iš pirmo žvilgsnio dekoratyvinė žalvarinė uždanga atlieka kelias funkcijas, tokias kaip susiliejimo su šalia esančiais pastatais, apsauginę ir naujos, po skaidriu fasadu esančios struktūros pabrėžimo.

Į žalvario užuolaidą įperforuotas raštas įkvėptas erškėčių gyvatvorės. Smulkaus mastelio organiška maniera išdėstytas motyvas sukuria dvigubą jos suvokimo dimensiją, priklausomai nuo žiūrėjimo atstumo. Iš tolo raštas susilieja į vientisą šviesos ir prieblandos debesį, o iš arti matyti jautri jo geometrija. Raštą sukūrė tekstilės dizainerė Lene Toni Kjeld kartu su architektu Ebbe Wæhrensu.

 

 

 

Trollbeads juvelyrikos salonas yra tas objektas, kuriame iš seno namo, pasitelkus gudrų architektų užmanymą, atlikta gana nesudėtinga intervencija, pakeičianti pastato įvaizdį iš esmės. Su aplinka derantis šiuolaikiškas objektas reaguoja į besikeičiantį paros laiką, apsaugo nuo perkaitimo, reguliuoja privatumą, o svarbiausia – reprezentuoja įmonės veiklą ir filosofiją.

Nuotraukų galerija:

   

Žurnalas „Centras“