Ažūrinis dupleksas


Architektai:  Batay Csorba Architects
Vieta: Torontas, Kanada

Įgyvendinta: 2016 m.
Fotografijų autorius: Doublespace Photography
Tekstas: architekto Tomo Milkamanavičiaus

 

Šis projektas įsikūręs Melburno prospekte, Parkdale rajone – vienoje iš žymiausių Toronto istorinių apylinkių, kuri mena karalienės Viktorijos laikus. Kanados architektų studija Batay-Csorba Architects Toronto centre sukūrė laibų vertikalių gyvenamųjų pastatų porą, pasižyminčią dėmesiu detalėms, kurių taip pat galima rasti vietovės istorinėje architektūroje.

 

 

Platus sklypas buvo padalytas į du atskirus vienetus, kiekviename jų pastatant keturių aukštų dvipusį gyvenamąjį namą, leidžiantį savininkams išsinuomoti vieną iš jų, kad galėtų sukurti pasyviųjų pajamų srautą.

Dualistinio namo architektūra – šiuolaikiška ir kontekstuali. Didžiuliai priekinio fasado langai, balkonas, statūs stogai ir aštrios vertikalios linijos yra charakteringiausi architektūriniai bruožai. Apatinė priekinio fasado pusė plakiruota plytomis, o viršutinė dalis dengta skarda ir ažūrine medine ekrano tipo danga.

Anot architektų, ekranas, pagamintas iš biologiškai patobulintos, atsparios puvimui ir tvarios minkštos medienos, suteikia privatumo ir kartu praleidžia natūralią šviesą. Dieną ažūrinis fasadas filtruoja šviesą, padengdamas erdvę grakščiais efemeriškais šešėliais, o naktį šviečia tarsi dekoratyvinis žėrintis žibintas. Fasado elementai išdėstyti taip, kad sukurtų kelis vaizdus, ​​kai žiūrovai praeina pro šalį.

 

 

 

Namo interjeras suprojektuotas kontrasto principu. Kambariuose yra aukštos lubos ir baltos sienos, kartu su dideliais langais, atnešančiais dienos šviesą į siaurų namų gelmes. Architektai stengėsi sukurti panašų į eksterjero tekstūrą efektą patalpose, eksponuodami kolonas, lubų sijas ir ortakių klojinius. Šie elementai jungiami su medžiagų palete, kurią sudaro mediena, nerūdijantysis plienas ir šlifuotas granitas.

Gyvenamieji vienetai name pagal jų vertikalią poziciją padalyti į aukštesnio ir žemesnio lygio apartamentus. Į žemesnio lygio apartamentus patenkama nuo gatvės nusileidus laiptais žemyn. Iš čia pro tambūrą laiptais kopiama aukštyn į bendrąją erdvę, o dar kartą nusileidus atgal – į apatinius miegamuosius. Interjeras išplaukia į vidinius kiemus, kurių sienas puošia ryškios vietos menininkų freskos. Į aukštesnio lygio vienetus pakliūvama nuo gatvės, lipant laiptais aukštyn. Buto priekyje suprojektuotas balkonas su vaizdu į gatvę, o terasa gale sujungta su pagrindiniu miegamuoju. Dominuoja atviras interjero planavimas, kuriame skirtingo privatumo lygio patalpos atskirtos vertikaliai, o vienodo – kuriant sklandžius perėjimus iš vienos erdvės į kitą.

Kaip pasakoja patys architektai, dvigubas kotedžas pagerbia esamą kontekstą ir vietinių meistrų kuriamą grožį bei vietos meniškumą sukurdamas kontekstinius ryšius per masę ir geometriją, kartu su tekstūra ir detalėmis, kurios šiame projekte itin kruopščiai suderintos.

Daugiau nuotraukų:

          

Žurnalas „Centras“