Autoriai: studija YCL (Tomas Umbrasas, Aidas Barzda, Tautvydas Vileikis)
Plotas 148 m2
Vieta Vilnius, Lietuva
Nuotraukos Andriaus Stepankevičiaus

Dviejų aukštų 148 m² butas Vilniuje, Užupyje. Viskas prasidėjo nuo pirmojo aukšto, nes antrame aukšte visiškai nebuvo natūralios šviesos. Žingsnis po žingsnio jis tapo šviesia, jaukia erdve su natūralios šviesos šaltiniais. Atnaujintame antrajame aukšte įrengta pagrindinė šeimininkų zona su miegamuoju, drabužine bei vonios kambariu. Atsiradusi mėlyna spalva simboliškai užsimena, kad esame arčiau dangaus.

Pirmas aukštas skirtas bendrosioms erdvėms. Čia  yra vaiko bei darbo kambariai. Užburianti pirmojo aukšto vonia traukia svečių dėmesį ir patogiai tarnauja šeimininkų kasdienybėje. Centrinė gyvenamoji erdvė – skulptūros vieta. Stilingai į antrą aukštą vingiuojantys sraigtiniai laiptai sukuria perforuotą barjerą tarp skirtingų erdvių ir kartu padeda išlaikyti stilistinį vientisumą.

Tai buvo ilgesnis procesas, nei tikėjosi architektai, nes pirminis buto projektas buvo rengtas be kliento – jis buvo skirtas vystymo bendrovei. Atsiradus klientui, teko viską peržiūrėti, nes konkretūs klientai turėjo konkrečių norų. Dauguma sprendimų tiko, bent jau funkcinių, tačiau spalvos, detalės, erdvių išdėstymas buvo peržiūrėti. Pakeitimai butui suteikė daugiau asmeniškumo ir unikalumo.

Atsiradus papildomiems užsakovo poreikiams, buvo priimti sprendimai, kurie iš esmės pakeitė erdvių funkcionalumą. Rekuperacijos sistema, papildomas vonios kambarys antrame aukšte ir panašūs dalykai kėlė daug galvosūkių kokybės siekiantiems apdailininkams. 

YCL kuriamuose projektuose visada yra du apšvietimo scenarijai. Pirmasis, darbinis, skirtas maksimaliai patalpoms apšviesti, o antrasis, atmosferinis, – jaukus vakaro pašvietimas. Jie vienas su kitu glaudžiai susiję ir abu yra naudojami.

Pagal aukštus atskirtos funkcinės erdvės išsiskiria ypatingu praktiškumu. Antram aukštui suteikus pagrindinio miegamojo funkciją, pirmasis aukštas atsilaisvino kitoms, bendroms reikmėms. Pirmas aukštas liko pagrindine šeimos susibūrimo vieta. Nuo čia besitęsiantis koridorius atskiria kelias papildomas erdves – vaiko bei darbo kambarius. 

Dėmesys detalėms bei erdvėms sukūrė įsimintiną bei rafinuotą, bet kasdieniniam naudojimui puikiai tinkantį interjerą. Mažos art deco detalės suteikia baldams minkštumo ir darniai įsilieja į bendrą interjero stilistiką. Visi pagal užsakymą gaminti baldai atitinka tiek vizualų sumanymą, tiek praktinius užsakovų poreikius.

Nuotraukų galerija:

400