Autoriai: studija „ArchDesign“, Akiko Tutlys, Studio Seilern Architects Ltd., UAB ARCHINOVA
Plotas: 1 500 m2
Vieta: Lietuva
Nuotraukos: Norbert Tukaj

„Bokšto SPA“ yra unikalus, analogų neturintis objektas Lietuvoje. Tai rekonstruoto „Bokšto skvero“ dalis Vilniaus senamiestyje. Dabartinė komplekso teritorija buvo suformuota 1812 m., nors atskiri mūriniai statiniai istoriniuose šaltiniuose buvo minimi jau XV–XVI a.

Rekonstrukcijos architektų (Studio Seilern Architects Ltd. ir UAB ARCHINOVA) sprendimu, SPA baseino erdvė buvo įkomponuota didžiajame komplekso kieme, požeminėje dalyje, tarp pastatų, o pastatų istoriniuose rūsiuose įrengtos procedūrų, persirengimo, dušų ir kitos pagalbinės patalpos.

Komplekso rekonstrukcija pradėta 2009 m. vasarą, o 2019 m. prie komandos prisijungusi architektė Akiko Tutlys ėmė rengti SPA projektą. Architektės turėjo užduotį pritaikyti SPA interjero dizaino koncepciją esamai erdvei. Detalizuojant brėžinius, nemažu iššūkiu tapo sugalvoti, kaip išlaikyti SPA dizaino kryptį netaisyklingų formų ir ribotų dydžių autentiškuose rūsiuose. Reikėjo rasti techniškai įgyvendinamus sprendimus, atitinkančius ypač aukštus užsakovo estetikos reikalavimus bei statybos techninius reglamentus ir kartu išsaugoti vertingų istorinių statinių autentiką. Visas SPA kompleksas yra išskaidytas dalimis: procedūriniai kambariai, rūbinės, bendrasis baseinas ir pirtys, poilsio vietos su gultais arba atskirais minkštaisiais baldais bei bendroji poilsio zona, kurioje gurkšnojant vietoje pateikiamą arbatą galima grožėtis vidinio sodo panorama, o šiltuoju metu laiku –  po jį ir pasivaikščioti. 

Dominuoja natūralaus medžio, akmens medžiagos. Atidengtuose gotikiniuose skliautuose paliktos autentiškos nuvalytos plytos, o procedūriniuose bei persirengimo patalpose išlieta natūralumo suteikianti mikrocementinė danga. Kai kurioms sienų dalims parinkti balti dažai suteikia gaivos ir neužgožia erdvių autentiškumo. 

Kadangi erdvė įrengta rūsyje, apšvietimo sprendiniai tapo ypač reikšmingi. Natūralios šviesos šaltinis yra tik bendroje poilsio erdvėje, kurioje įrengti dideli vitrininiai langai. Visur kitur integruotas ledinis arba taškinis apšvietimas. Ypač įdomiai apšviestas bendrasis koridorius. Gudriai išdėstyti šviesos taškai suteikia erdvei žaismingumo ir netaisyklingumo. Vaikštant po autentiškus XIX amžiaus pastatus, apima netikėtumo įspūdis. Procedūriniuose kabinetuose ir saunose apšvietimo šaltinis paslėptas, kad nebūtų taip ryšku, kad erdvės taptų ramesnės, labiau atpalaiduojančios. O dekoras dėl išmoningai parinktos šviesos tampa savitu interjero elementu.  

Šis projektas išsiskiria dideliu dėmesiu detalėms. Nebuvo griebtasi jokių kompromisų, atvirkščiai – kokybės siekiamybė vyravo viso įrengimo metu. Rezultatas – aukščiausio lygio estetikos visuma. Kadangi SPA veikia dienos metu (9-21 val.), viskas įrengta taip, kad vienu metu nebūtų didelio susibūrimo ir lankytojai galėtų puikiai pailsėti. Čia svečiai gali nors trumpam atitrūkti nuo miesto šurmulio. 

Buvo perkami tik aukščiausios kokybės baldai. Pavyzdžiui, baseino zonoje stovi ispanų baldų gamintojų Gandia Blasco gultai. Natūralumo ir SPA jausmo papildomai suteikia interjero detalės: lininės užuolaidos bei procedūroms naudojami natūralių medžiagų audiniai. Mažoms, tačiau svarbioms detalėms pasirinkta juoda spalva. Ji puošia kai kuriuos minkštuosius baldus, metalinius staliukus, pastatomuosius ar kabamuosius šviestuvus, santechniką. Nedidelėse nišinėse registratūros lentynose integruotos aukso metalo detalės. Ant lentynų sudėti grožio procedūroms skirti gaminiai.

Daugiau nuotraukų:

230