Ginklų arsenalo pastato rekonstrukcija

 

Projekto autoriai: a49montreal
Vieta: Kvebekas, Kanada

Įgyvendinta: 2018 m.
Fotografijų autorius: Stéphane Groleau, Alexandre Guérin 
Tekstas: architekto Tomas Milkamanavičiaus

 

2011 m. pradėtas arsenalo pastato rekonstrukcijos projektas apėmė keturis pagrindinius komponentus: rytinio sparno atkūrimą, pėsčiųjų tilto, vedančio į Batlfildso (Battlefields) parką pridėjimą ir naują sparną vakarinėje armijos pusėje su biuro vietomis federalinei vyriausybei.

 

 

Grąžtų salės kaip daugiafunkcės patalpos rekonstrukcija ir naujo vestibiulio statyba pietinėje pastato pusėje buvo siekiama sukurti naujas erdvės funkcijas. Šiems tikslams įgyvendinti reikėjo įrengti daug naujų vidaus ir išorės mūro sienų, gipso elementų, medinių durų ir langų konservavimo darbų, taip pat uždengti naują varinį stogą ir įvykdyti kompleksišką originalaus pastato papildymo rekonstrukciją.

Parengto rekonstrukcijos projekto tikslas nebuvo paviršutiniškai atkurti tam tikrus elementus. Siekta atskleisti kiekvieno praeities sluoksnio originalų charakterį, kad būtų galima atkurti tikslius objekto architektūrinius bruožus. Pavyzdžiui, gipso elementai buvo stabilizuoti, o mūras paliktas atidengtas tik ten, kur jį atskleidė gaisras ir vėliau buvo pašalintos pažeistos vidaus apdailos medžiagos.

Arsenalo pastate esanti šarvojimo salė yra vienas iš nuostabiausių Kanados pilies stiliaus architektūros pavyzdžių. Jos pumpurai, bokšteliai, atraminės arkos ir masyvi mūrija buvo rekonstruoti laikantis pradinių planų, tačiau atitinka dabartinius techninius standartus.

 

 

 

Norint išsaugoti paveldėtus pavadinimus ir optimizuoti patalpas, kad jos būtų naudingesnės visuomenei ir vyriausybei, pastatas buvo išplėstas įtraukiant šiuolaikinius elementus, tokius kaip vakarinis sparnas, į federalines įstaigas ir vestibiulį. Kurdama šiuos elementus, projektuotojų komanda integravo šiuolaikinę architektūrą, vizualiai besiskiriančią nuo esamos struktūros, kartu pasirūpino medžiagų, atitinkančių tas, kurios buvo naudojamos originaliame pastate, parinkimu.

Projektavimo programoje buvo nurodyta suteikti prieigą prie ginkluotės ir mūšių lauko parko viešųjų erdvių iš Wilfrid-Laurier prospekto. Dizaineriai pasirinko sukurti elegantišką laiptą, suplanuotą kaip perėjimą, leidžiantį lankytojams įėjus į salę įvertinti sienas ir mūriją iš abiejų pusių. Sparnas buvo visiškai suremontuotas, kad jame tilptų Kvebeko pėstininkų (Voltigeurs de Québec) pulko kabinetai.

Arsenalo pastatas yra puikus pavyzdys, kaip reikėtų suvokti paveldą ir su juo tvarkytis. Visi rekonstrukciniai veiksmai atlikti kryptingai išstudijavus autentiškumą ir prasmingai jį atkūrus šiuolaikiniame kontekste. Moderni architektūra į kompleksą įsilieja darniai ir kuria bendrą naujo ir seno charakterio harmoniją, kuri ir tampa nuolatiniu Arsenalo erdvių leitmotyvu.

Daugiau nuotraukų:

            

Žurnalas Centras