House in Güemes


Tekstas: Tomo Milkamanavičiaus
Architektai: Zooco Estudio  
Vieta: Barejo (Bareyo), Ispanija


Ispanijoje, į rytus nuo Santandero (Santander), nedideliame Gvemeso (Güemes) miestelyje esančios arklidės buvo renovuotos, išplėstos ir paverstos jaukiu vasarnamiu. Išsaugotas pastatas ištikimai atkuria vietinę, paprastą ir nepretenzingą konstrukcinę sistemą, susidedančią iš akmeninių sienų, paremiančių medinės konstrukcijos dvišlaitį stogą su čerpėmis.

 


Šios Zooco Estudio architektų pritaikytos intervencijos pobūdis grindžiamas absoliučia pagarba jau egzistuojančiam tūriui, ne tik tradicinėms medžiagoms, bet ir erdvei. Štai kodėl pagrindinės namo erdvės kuriamos kaip vienas vienetas didelėje centrinėje patalpoje, apimančioje buvusį tvartą. Interjeras suprojektuotas linijiniu būdu, atsižvelgiant į erdvių naudojimo seką, ir susideda iš virtuvės bei valgomojo, pereina į židinį ir svetainę, o toliau – į biurą su knygų lentynomis. Viskas apgyvendinta po vienu stogu, o erdves charakterizuoja konkrečiai funkcijai išreikšti skirti elementai. Tik pagrindinis miegamasis, paslėptas už knygų lentynos, atskirtas nuo bendrosios erdvės. Antrasis miegamasis, į kurį galima patekti išoriniais laiptais, esančiais originaliame koridoriuje, yra virš pagrindinio įėjimo. Taip buvo siekiama suvesti priestato aukštį su originalia struktūra. Norint sustiprinti atviro grindų plano idėją, patalpos perimetre suprojektuota daiktų saugojimo funkcija, atlaisvinanti vidaus erdvę ir išryškinanti tradicinę medinio stogo konstrukciją.

Vieninteliai esamos architektūrinės dalies pakeitimai – fasadų modifikacijos. Esamos angos buvo išplėstos į rytus ir vakarus nukreiptuose fasaduose, siekiant į interjerą įtraukti gamtą, įstabius Kantabrijos kalnų vaizdus. Į šiaurę ir į pietus nukreipti fasadai buvo prastos būklės, todėl tapo visiškai atviri. Kitas pastebimas namo bruožas – jo privatumo sistema, kurią sudaro stumdomosios žaliuzės ant pietinio fasado, suteikiančios namo gyventojams visišką laisvę komunikuoti su lauko erdve. 

 

 

 

Priestatas suprojektuotas remiantis racionalios statybos principais, kas yra aukštesnė evoliucijos forma nei moderni klasika. L forma ir padėtis sklype, kurioje statinys beveik liečia esamą pastatą, padėjo sukurti atvirą vietą tarp pastatų. Ten, kur galima grožėtis įspūdingiausiais aplinkiniais vaizdais, įrengtas baseinas. Naująją erdvę sudaro svečių kambariai, posėdžių kambarys, pirtis ir pereinamoji verandos zona prie baseino.

Intervencijai panaudotos medžiagos pataikė į esamą stilių. Vietiniai miškai, akmuo iš esamos teritorijos, balti fasadai ir plytelės kartu sudaro estetinį vienetą. Betonas ir metalinė konstrukcija suteikia šiuolaikišką kontrastą šiam išskirtiniam tradicinės Kantabrijos architektūros pavyzdžiui.

Daugiau nuotraukų:

   

 

Žurnalas „Centras“