Pasijusti kavos pupele

Parengta pagal Innarch pateiktą medžiagą

Fotografijos: Atdhe Mulla

Vieta: Kosovo Respublika, Prishtina

Realizacija: 2013 m.

 

„Don Café“ kavos namai yra įsikūrę Albi Mall prekybos centre, Prishtina mieste. Tai – pirmasis šio kavinių tinklo koncepcinis projektas Kosove, kurį kuravo architektų grupė Innarch. Pagrindinė  idėja buvo padėti savininkui plėsti savo verslą, siūlant klientams patrauklesnę galimybę paragauti išskirtinių produktų naujoje, unikalioje aplinkoje ne tik šiame mieste, bet ir susipažinti su „Don Café“ kavos kultūra kaimyninėse šalyse. Innarch komanda atliko tam tikras apklausas bei įsigilino į projekto problematiką ir sukūrė itin originalią dizaino koncepciją, kuri labai skiriasi nuo tradicinių.

 

 

      Įkvėpimo interjero autoriams toli ieškoti neprireikė. Idėjų jie pasisėmė tiesiog atkreipdami dėmesį į tai, kaip laikomos kavos pupelės. Pagrindinės sienos forma primena susmukusį maišą iš šiurkštaus audinio, o tokią struktūrą architektai suformavo iš 2 – 4 centimetrų pločio klijuotos faneros juostų. Gamyba buvo gana sudėtinga, nes kiekvienas elementas kurtas individualiai, skirtingų pločių ir išlenkimų, o iš viso šiam projektui prireikė net 1365 juostų. Tačiau Innarch pasiekė puikų rezultatą, nes šitoks detalumas padėjo pasiekti dinamišką ritmą bei pabrėžė plastiškus išlenkimus, o šviesos ir šešėlių žaismas tik sustiprino audinio imitaciją. Patalpoje esančios kolonos buvo dengtos natūralia medžiaga, iš kurios gaminamuose maišuose pupelės būna sandėliuojamos bei transportuojamos.

 

 
     

     Dėl kitos „Don Café“ sienos, esančios už baro, sukeliamas pojūtis, kad sėdima audinio apsuptyje, nes staliukai su kėdėmis lankytojams išdėstyti pačiame patalpos centre, o ekspresyviosios sienos juosia juos iš dviejų pusių. Organiška forma patalpoje dominuoja, tačiau savo plastiškumu neužgožia erdvės ir atrodo gana lengva bei suteikianti interjerui unikalumo. Baldai pasižymi originaliu dizainu, o kėdės parinktos itin ergonomiškos bei patogios, tarsi apkabinančios sėdintįjį. Koloritas taip pat labai harmoningas ir pritaikytas pasirinktai tematikai – dominuoja kavos atspalviai (juodos kavos, kavos su pienu, kapučino, kreminės).

 

 

     Bendras interjero vaizdas yra labai harmoningas, tačiau nenuobodus. Čia nėra pernelyg daug dekoro, tačiau faktūrų gausa, šviesos ir tamsos žaismas bei spalviniai niuansai suteikia įdomumo ir kontrastų. Stalai ir pakabinami šviestuvai simbolizuoja kavos pupeles. Visos šios detalės išdėstytos lyg atsitiktinai, nes norėta pabrėžti natūralumą, o, anot interjero autorių, gamtoje simetrijos nėra daug. Architektai pasirinko laisvą baldų kompoziciją, savotišką netvarką ir akivaizdžius simbolius, nes buvo norėta perteikti įspūdį, jog sėdint kavinėje lankytojas bent akimirką pasijustų tarsi lindėtų kavos pupelių maišo viduje.

 

 

     Kadangi architektai stengėsi šiuos kavos namus paversti jaukia vieta, skirta pasimėgauti, pasišnekučiuoti ir maloniai bei ramiai praleisti laiką. Pagrindinės naudotos medžiagos buvo mediena ir natūralūs audiniai, gobelenai. Grindims buvo pasirinkta atsparesnė, praktiškesnė medžiaga – plytelės, tačiau jos taip pat turi aiškią faktūrą ir kiek primena drobę. Kūrėjų komanda apšvietimą projektavo tuo pačiu principu – išsklaidyta, neintensyvi, prigesinta šviesa, suteikianti aplinkai tokią atmosferą, lyg lankytojas būtų maloniai priimtas į svečius.

 

 

     Komanda Innarch suprojektavo sudėtingą, tačiau iš pažiūros jaukiai atrodantį kavos namų interjerą. Čia svečiai gali ne tik stebėtis aplinkos detalėmis ir kruopščiais elementais, bet ir mėgautis bei atsipalaiduoti, netgi savotiškai medituoti ar šnekučiuotis, dalintis įspūdžiais su kompanija ragaujant įvairius gėrimus. Autoriams pavyko sukurti originalią, išskirtinę bei teminę, taip pat svetingą vietą lankytojams, todėl šis objektas tapo kavos mėgėjų traukos centru.

 

 

Žurnalas: ,,Centras"