Tekstas: Agnės Tamašauskaitės
Architektai: Bedaux de Brouwer ir i29
Kraštovaizdžio architektai: MTD

Vieta: Hilvarenbekas (Hilvarenbeek), Olandija
Plotas: 400 m²
Įgyvendinta: 2020 m.
Fotografijos: i29 / Ewout Huibers

Olandijos studijos i29 interjero architektai, bendradarbiaudami su Bedaux de Brouwer specialistų komanda, pristatė naujausią savo gyvenamąjį projektą – šiuolaikinę vilą šeimai, kuri ištrina ribas tarp išorės ir vidaus erdvių. Keturių asmenų šeimai skirtuose erdviuose vieno aukšto namuose visos zonos sujungtos horizontaliai, tad visa namo architektūra ir interjeras tampa vientisi ir kartu su vidine kiemo erdve kuria ramią, natūralią, poilsį teikiančią atmosferą.


Šiandien namai kaip niekada svarbūs. Labiau nei bet kada anksčiau jie tampa vieta, kur praleidžiame didžiąją laiko dalį. Tai reiškia, jog būstas turėtų būti kruopščiai suplanuotas, kad gyventojai galėtų mėgautis savo gyvenimu tarp keturių sienų. Outside In yra puikus tokio dizaino pavyzdys. Nedideliame Nyderlandų pasienio su Belgija miestelyje įsikūręs namas Outside In, kuris, kaip sufleruoja jo pavadinimas, visais įmanomais būdais stengiasi integruoti lauko erdves viduje. Pagal i29 dizainerių ir Bedaux de Brouwer architektų viziją Outside In suprojektuotas taip, kad architektūriniai tūriai apgaubtų vidinį kiemą ir didelį baseino plotą, išlaikydami sąryšį su kiemo erdve kiekviename žingsnyje.

Outside In projekto tikslas – kurti tvarumą ir efektyvų energijos suvartojimą skatinančius bei aplinką tausojančius šeimos namus, todėl dar ankstyvame dizaino procese architektai siekė užtikrinti, kad visa architektūra būtų formuojama pagal unikalų vietinės gamtos kraštovaizdį. Siekiant taupiai naudoti energiją, šiame tvariame ir erdviame name įrengtas geoterminis šildymas, šilumos siurblys, saulės kolektorius ant stogo ir langines aplink visą namą. Tuo tarpu išorė atspindi biofilinio dizaino principus – fasade integruoti dideli vazonai su vešlia augalija.

Vazonai su želdynais įrengti priekiniame pastato fasade, kur darniai dera su tamsiai juodų plytų fasadu ir didelėmis stiklo vitrinomis. Juoda fasado spalva pasirinkta tam, kad tarsi paslėptų namą tarp supančios augalijos ir sustiprintų natūralumo pojūtį žvelgiant iš toli. Todėl nors projektui ir būdingas aukštas skaidrumo lygis su dideliais stiklo plotais, tačiau tuo pačiu metu jie atrodo privatūs, saugomi sodrios žalumos ir sumanaus architektūrinio išdėstymo. „Mūsų tikslas buvo pasitelkiant architektūrą natūraliai sujungti vidų su išore“, – atkreipia dėmesį projekto autoriai i29 ir Bedaux de Brouwer.“

Iš tolo žvelgiant matomas didžiulis tamsių plytų tūris, o, priėjus arčiau, atsiskleidžia apgalvotas ir vientisas namo išdėstymas. Gyvenamosios zonos centre įrengtas vidinis kiemas su terasa, o stumdomosios durys nuo grindų iki lubų suteikia atvirą vaizdą į žaliuojantį sodą ir baseiną. Ištrinamos ribos tarp vidaus ir išorės. U formos virtuvė, valgomasis ir svetainė yra sujungtos per vidinį kiemą, atvėrus stumdomąsias duris pasirodo lauko valgomojo ir pramogų zonos, suteikiančios daugiau natūralios šviesos ir erdvės viduje. Miegamieji horizontaliai sulygiuoti, tad į visus atsiveria vienodi baseino vaizdai. Šeimos kasdienėms reikmės reikalingi sandėliukai sumaniai paslėpti už aukštų medinių durų, besidriekiančių nuo grindų iki lubų, o vaikų miegamojo sienoje sumontuotoje spintoje laikomi žaislai ir knygos. Ergonomiškumas demonstruojamas visame name – svetainėje aplink langą įrengta sėdimoji erdvė eina lygiagrečiai su vidiniu kiemu, leidžia pasinerti į kiemo žalumą, liekant viduje. Fanera subtiliai sujungia bendrą interjero dizainą, tai matyti iš svetainės grindų, virtuvės spintelių ir prieškambario sandėliukų.

Bedaux de Brouwer architektai ir i29 suderino puristinio dizaino požiūrį ir paprastas natūralias medžiagas, kad sukurtų aukštos kokybės vilą be pretenzijų. Plėtodamos projektą, abi architektūros studijos pirmenybę teikė darniai interjero ir eksterjero integracijai per mažiausias detales. Dideli mediniai paviršiai naudojami visame name, kad būtų galima sujungti skirtingas zonas. Spintelės, virtuvės fasadas, sienos, stumdomosios durys ir lovos yra specialiai suprojektuoti ir pagaminti taip, kad atitiktų architektūrinį išdėstymą. Jie tikslingai pagaminti iš tos pačios apdailos medienos, kad visa namo architektūra ir interjero dizainas kurtų vientisumo įspūdį.

Paradoksalu, kad šiuose namuose yra daugybė atvirų vaizdų ir skaidrumo fasaduose, tačiau tuo pat metu jie suteikia privatumo ir saugomo jausmą. Natūrali, žemiška medžiagų ir spalvų paletė architektūroje sukuria ramią natūralios prabangos atmosferą, kuri tęsiasi ir namo viduje. I29 ir Bedaux de Brouwer architektai išlaikė minimalistinę stilistiką ir išvengė nereikalingų detalių, kurdami tiek šeimos namus, tiek juos papildantį vešlų sodą. Outside In projektu architektai stiprina ryšį su gamta. Atrodo, kad žaluma iš lauko atkeliauja į interjerą, tam kad sukurtų unikalius namus.

Aukščiausios klasės dizainas išlieka nepretenzingas, nes architektai kūrė kiekvieną detalę remdamiesi savo pamatinėmis vertybėmis. Bedaux de Brouwer architektūros studijos, veikiančios nuo 1937 m., kuriamą dizainą galima apibūdinti kaip nesenstantį modernizmą, ypatingą dėmesį skiriant žmonėms ir aplinkai. Jų projektai atpažįstami iš švarios, drąsios architektūros, pasižyminčios savitu medžiagų pasirinkimu ir griežtomis detalėmis. Outside In projekte autoriai neapsiriboja teiginiu, kad jų dizainas tėra vizuali sąveika su gamta. Pagarba aplinkai yra daug gilesnė nei tai, ir jie priėmė tikslingus sprendimus, leidžiančius šiam požiūriui atsiskleisti tiek per architektūrą, tiek per interjero dizainą.

Nuotraukų galerija:

Žurnalas „Centras“

#Architektūra

2022-01-13