Kistefos galerija

 

Architektai: Bjarke Ingels Group (BIG)
Vieta: Jèvnakerio savivaldybė (Jevnaker Municipality), Vikenas (Viken), Norvegija

 

Bjarke Ingels Group architektų suprojektuota Kistefos galerija apima tris tarpusavyje susipinančius kraštovaizdžius. Pirmas – natūralus gamtinis upių, krioklių, salų, kanjonų ir miškų kraštovaizdis. Antras – architektūrinis, malūnų, gamyklų, sandėlių, elektrinių, užtvankų ir tiltų pramoninis kraštovaizdis. Trečias, pastaruoju metu nuolat besikeičiantis, –skulptūrų ir meno objektų kraštovaizdis. Naujasis muziejus susieja šiuos 3 lygius kartu su paprastu skulptūriniu pastatu, kuris reaguoja į kraštovaizdį ir meta jam iššūkį. 

 


Kistefos galerija yra skulptūra, kelias kraštovaizdyje ir tiltas – viskas viename. Pastato geometrija sukuria unikalių galerijų ir įspūdžių seriją. Plati dienos šviesos galerija šiaurinėje pusėje ir aukšta, tamsi galerija, kurioje įrengtas dirbtinis apšvietimas, – pietinėje. O tarp jų – skulptūrinė erdvė su susuktu gabaliuku stogo šviesos. Galerijų ir erdvių įvairovė suteikia neribotas galimybes įvairiausioms meno parodoms.

Pastato kompozicija yra ant dinamiškos upės pakibęs ir jos srovės judėjimo persuktas pailgas tūris, kuris tampa judėjimo simboliu. Kadangi pastatas kartu yra ir galerija, ir tiltas, lankytojų judėjimas vyksta išilgai jo, o formą padiktavo skersinis tekančios upės judėjimas.  

Objekto konstrukcija formuojama naudojant metalinių santvarų karkasą. Stabilūs griaučiai dengiami išoriniu fasadu, tačiau viduje konstrukcija eksponuojama. Ji taip pat matoma ir akcentuojama pro pastato langus.

 

 


Fasado apdailos koncepcija grindžiama paprasta susukto knygų kamino idėja. Ploni ir tiesūs aliuminio elementai šiek tiek pasislinkę, kad būtų suformuotas dvigubai išlenktas fasadas. Šis dizainas leidžia visai geometrijai atrodyti lygiai ir puikiai iš toli, tuo pat metu detaliai sukuria architektūrinę tekstūrą ir taktiliškumą artėjant prie pastato. 

Interjere taip pat laikomasi šios paprastos dvigubų išlenktų paviršių su tiesiais elementais kūrimo koncepcijos. Čia baltai dažytos medinės lentjuostės ant grindų, sienų ir lubų leidžia labai lanksčiai ir lengvai eksploatuoti pastatą keičiant dailės parodas. Be to, šis metodas padeda integruoti visus interjero elementus: akustines detales, ventiliacijos groteles, apšvietimo įrenginius ir kt.

 

 


Kistefos galerija yra novatoriškas ir aiškios architektūrinės idėjos statinys. Gamtos prieglobstyje kosminį laivą primenantis įkurtas objektas nukelia jo lankytojus į mokslinės fantastikos plotmę. Dinamiški eksterjero rakursai ir interjero ramybė pakelia šį objektą virš realybės, o stiprus ryšys su gamta, toli nuo civilizacijos esanti vieta ir profesionalus architektūrinis sprendimas formuoja ateivišką ir siurrealistinį potyrį.

Žurnalas „Centras“