Miesto transporto centras

 

Projekto autoriai: Hall Mcknight
Vieta: Belfastas, Šiaurės Airija
Įgyvendinta: 2019 m.
Fotografijų autorius: Donal Mccann 

 

Šis Hall McKnight architektų biuro sukurtas pastatas ir su juo susijusi aikštė yra pirmieji kūriniai, įgyvendinti remiantis bendruoju planu, numatančiu reikšmingą regeneraciją Vakarų Belfasto srityje, Šiaurės Airijoje. Nors statinys bus susijęs su naujuoju urbanistiniu mastu vykdomu greitojo tranzito projektu, pastatas veiks kaip pagrindinė teritorijos dominantė, aplink kurią bus ruošiamas bendrasis planas. Nauja erdvė taps vietinės bendruomenės renginių ir susibūrimo vieta. 

 


Žvelgiant iš viršaus, teritorijos užstatymą formuoja du granitiniai kvadratai – nauja viešoji aikštė ir pastatas. Anot architektų, ši geometrija buvo pasirinkta siekiant sureaguoti į tiesioginio konteksto trūkumą, nes erdvė iš esmės buvo laikoma problemine niekieno žemė“, esančia tarp dviejų kaimyninių teritorijų, kurios atspindi Belfasto istorines ribas. Naujas kelias žymi pietinę aikštelės ribą ir atsveria galimybę kursuoti autobusams, suteikdamas jiems posūkio spindulį. Atsižvelgiant į šį miglotą fizinį kontekstą, dviejų kvadratų kompozicija sudaro sistemą, kuria remiantis galima planuoti ir vystyti projektavimo programą. 

Pastatas yra kvadrato formos tūris su išlenktais kampais, virstančiais į šiaurės ir vakarų pakilimus, orentuotus į viešąją aikštę ir pagrindinį kelią. Pastato projekcijos formuojamos kuriant stačiakampės formos įtraukimus, virstančiais stiklinėmis vitrinomis. Kai kurios jų pabrėžiamos atskirais įrėminimais. 

 

  


Fasadas dengtas granito elementais, kurie komponuojami į vertikalias ir horizontalias grupes. Taip pabrėžiamas pastato vienalytiškumas ir konstruktyvumas kuriant vizualų stabilumą abiem krytimis. Įtraukimuose esantys langai projektuoja solidaus ir monumentalaus tūrio įspūdį, kurio didžiąją dalį sudaro šaltas ir kietas granitinis kiautas, vietomis pro atsiveriančias properšas žibantis šilta ir jaukia šviesa.

Kontrasto principu sukurto pastato interjero pagrindinė apdailos medžiaga pagaminta iš vietoje sumaišyto betono, dažyto terakotos spalvos pigmentu. Danga atkartoja Viktorijos laikų plytų plytų mūro tonus, charakterizuojančius netoliese esančios Belfasto istorinės šerdies identitetą. Du langai išsikiša iš raudono interjero ir patenka į pagrindinius viešojo naudojimo aukštus. Vertikalus langas nukreiptas į naująją viešąją aikštę, o pakeltas horizontalus – į pagrindinį kelią ir parko teritoriją priešingoje pusėje. 

 

 


Nepaisant nedidelio mąstelio, pastatas suprojektuotas taip, kad suteiktų tvirtumo, pastovumo ir pilietinio identiteto pojūtį, teritorijos bendrojo plano vystymosi pradžioje nustatytų ryžtingą kryptį. Tikimasi jog naujojo statinio komunikuojamas monumentalumas ir patikimumas taps vertybėmis, kurios įkvėps ir formuos tolimesnį kvartalo užstatymą. 

Žurnalas Centras