MIŠKO NAMAS


TEKSTAS: Agnės Tamašauskaitės
ARCHITEKTAI: Natalie Dionne Architecture
VIETA: Ist Boltonas (East Bolton), Kanada

ĮGYVENDINTA: 2020 m.
PLOTAS: 275 m2
FOTOGRAFAS: Raphaël Thibodeau

 

Forest House I yra naujausias Monrealyje įsikūrusios Natalie Dionne Architecture studijos projektas. Ši studija garsėja kūrybiškumu, kontekstualumu bei dėmesiu detalėms, todėl ne išimtis yra ir šis projektas, puikiai papildantis platų architektų studijos įgyvendintų gyvenamųjų namų projektų rinkinį savo originalumu bei pagarba gamtai.

 

 

Apie 100 km nuo Monrealio nutolęs, didesniame nei 1 ha plote esantis 215 m² gyvenamasis pastatas sukurtas porai, kuri seniai puoselėjo svajonę pasistatyti namus gamtos apsuptyje ir pasprukti nuo miesto šurmulio. Projekto vieta pasirinkta neatsitiktinai. Ši vietovė  vertinama dėl natūralaus gamtos grožio ir santykinai nedidelio atstumo iki miesto. Kruopščiai tiriant aplinką, architektų akis patraukė natūralus reljefo plyšys ir nepatogiai sugulę uolėtos atodangos elementai, įrėminti didžiulės 3 metrų uolos. Ji ir įkvėpė architektus gyvenamąjį namą statyti būtent šioje vietoje. Tai sukėlė nemenką iššūkį tiek klientams, tiek architektams. Norint kuo geriau išnaudoti gausią natūralią šviesą šiaurinėje uolienų pusėje ir atverti galimybę matyti nuostabius gamtos vaizdus, bendru sutarimu buvo nuspręsta, jog gyvenamasis namas turi būti kilstelėtas nuo žemės paviršiaus iki uolienų viršaus. Tam panaudoti poliai.

Statinys nepriekaištingai įkomponuotas į pakraščio atodangą. Senų lapuočių bei spygliuočių apsuptas pastatas tarsi atiduoda pagarbą jį supančiai gamtai. Užsakovų noras gyventi gamtai draugiškame ir tvariame būste padiktavo pagrindinių medžiagų naudojimą. Nors pagrindinė namo struktūra sutverta naudojant metalą ir betoną, mediena buvo pasirinkta kaip pagrindinė medžiaga, siekiant simbiozės su supančia aplinka. Stogo konstrukcija pagaminta iš šiaurinio Kvebeko juodosios eglės medienos, o fasadai sumeistrauti iš rytinio baltojo kedro. Jie iš anksto buvo apdoroti produktu, greitinančiu medienos pilkėjimo procesą ir didinančiu medienos atsparumą gamtos poveikiui. Pasak architektų, vietiniai medžiai buvo naudojami siekiant atkreipti dėmesį į tvarumo idėją, skatinančią rinktis gretimoje aplinkoje esančias medžiagas, ir sukurti iliuziją, jog namas yra tarsi chameleonas, besišildantis ant uolų, susiliejantis su jį supančia aplinka.

Forest House I išsidėstęs per kelis aukštus. Siekiant išsaugoti grubią betono struktūrą ir paviršių, kuris tarsi susilieja su uolomis ir akmenų atodangomis, namo pamatai buvo izoliuoti nuo neigiamų išorės veiksnių. Šalia pagrindinio įėjimo, vedančio laiptais aukštyn į pagrindinę gyvenamąją erdvę, įrengtas svečių kambarys, kuriame dviaukštėse lovose gali nakvoti iki 10 svečių. Užlipę laiptais į antrą aukštą, atsiduriame į du pagrindinius segmentus padalintoje pagrindinėje erdvėje – projekto širdyje. Pietuose esanti privati zona su poros miegamuoju bei tarp aukščiausių vietovės uolų įtvirtinta vonia tarsi sklendžia virš uolėto plyšio į šiaurinę pusę, kur kitoje laiptų pusėje, perėjus virtuvės, valgomojo ir svetainės erdves, suprojektuota didžiulė, iš dalies dengta lauko terasa su atsiveriančiais nuostabiais miško vaizdais.

 

 

 

Siekiant išlaikyti glaudų sąlytį su gamta, natūralios medžiagos nepamirštamos ir interjere. Vidaus detalėms – baldams, spintelėms, virtuvės salai ir laiptams – naudojamas kietasis klevas, o kitiems įmontuojamiems baldams pasirinkta rytinio beržo fanera. Siekiant išsaugoti lengvumo ir minimalizmo įspūdį, namo viduje naudojamos poliruotos betoninės grindys, gipso sienos ir lengvai perdirbamo natūralaus aliuminio langai: jie harmoningai susilieja su interjere naudojamu medžiu ir padeda atskleisti natūralios šviesos privalumus.

Šviesa turbūt yra vienas svarbiausių gamtos elementų, siejančių visas šio projekto erdves. Svetainės ir valgomojo zona, abiejose pusėse įstiklinta panoraminiais langais iki pat lubų, regis, maudoma natūralioje šviesoje. Rytuose, virš staigaus reljefo nuolydžio, atsiveria įspūdingas medžių lajų vaizdas. Fasade suprojektuotos specialios nišos suteikia papildomos erdvės tiek virtuvei, tiek valgomojo zonai ar pagrindiniam vonios kambariui, kartu atveria galimybę gėrėtis atsiveriančiais nepakartojamais vaizdais ir pietinės saulės spinduliais. Šeimininkų miegamajame įtaisyti panoraminiai langai taip pat leidžia grožėtis supančia gamta, o vietoj vienos miegamojo sienos įrengta stiklinė pertvara. Ji pastatyta išilgai pagrindinės gyvenamosios patalpos ir atsukta į iš terasos matomą atodangą šiaurinėje pusėje. Taip sukurtas nenutrūkstamos erdvės pojūtis visoje gyvenamoje zonoje. Vakarinėje pusėje kruopščiai suprojektuotas vonios kambarys. Pagrindinis jo akcentas – įstiklintoje kampinėje nišoje esanti vonia – tampa puikia vieta atsipalaiduoti ir pamąstyti medžių lajų apsuptyje. Visi šie architektūriniai sprendimai tarsi kviečia gyventojus susilieti su gamta. Norint aplinką paversti pagrindine ašimi, minimalistinė ir tvari architektūra tampa pagrindine dizaino ir kompozicijos kryptimi.

Spartaus klimato pokyčių ir miškų kirtimo amžiuje nepaprastai svarbu puoselėti tvarios architektūros bei dizaino kultūrą ir kartu skatinti galvoti apie tvarią žmonijos ateitį. Galime drąsiai teigti, jog Forest House I, gimęs iš klientų noro atkurti ryšį su juos supančia gamta, yra puikus pavyzdys, kaip šiuolaikinė architektūra gali harmoningai įsilieti į kiekvieną gamtos suformuotą reljefo linkį, taip pat atspindi augantį architektų norą skatinti ekologiškų bei atsinaujinančių medžiagų naudojimą savo kūryboje.

Daugiau nuotraukų: 

            

Žurnalas „Centras“