Vieta: Notr Dam de la Mersi (Notre-Dame-De-La-Merci), Kvebekas, Kanada
Įgyvendinimo data: 2022 m.
Architektai: studija „Ghoche Architecte“
Fotografijų autorius: Maxime’as Brouillet

Kanadoje 2020 m. COVID-19 pandemijos įkarštyje miestiečių atrasta žemė ant ramaus Lanodjero (Lanaudière) ežero kranto tapo idealia vieta ramaus gyvenimo pradžiai. Plačiame spektre besidarbuojanti Monrealyje įsikūrusi „Ghoche Architecte“ studija buvo pakviesta projektuoti namą ant uolėto šlaito, nuo kurio atsiveria kvapą gniaužiantys prieplaukos vaizdai. 

Architektūros ypatumai

Architektūrinė namo forma pasirinkta kaip įprasto, tradicinio medinio kotedžo. O juodos medinės fasado dailylentės – tai siekis sukurti šešėlio efektą, įliejant architektūrą į miško peizažą. Šiame moderniame 280 m² name stengtasi natūraliai išnaudoti saulės šviesą ir atverti raminantį kraštovaizdį. 

Vieną namo pusę dengia nuožulnus stogas iš juodo plieno lakštų. Jį iš abiejų pusių įrėmina dideli mansardiniai langai. Stogas suprojektuotas su plačiu nuolydžiu, kad vanduo ir sniegas nepatektų į pastato perimetrą. Kitoje pusėje, virš įėjimo ir garažo, įtaisyta terasa.

Pirmasis aukštas sumodeliuotas dviejų lygių – juos jungia laipteliais. Šis subtilus architektų žaidimas aukščiais leidžia plačiai aprėpti turtingus gamtos vaizdus. Dėl tokios struktūros, einančios per visą aukštą nuo pat įėjimo iki vidinio kiemo terasos, pagrindinėse gyvenamosiose patalpose lubos siekia beveik 3,5 metro.

Namo planas

Pirmajame namo lygyje  įrengtas erdvus prieškambaris, darbo kambarys, vonios kambarys su skalbykla ir garažas. Nusileidus kelis laiptelius, atsiveria didelė gyvenamoji erdvė su plačiais langais ir įspūdingu vaizdu į ežerą ir medžių viršūnes. Virtuvėje stovintis 3,6 metro ilgio gaminimo stalas ir iki pat lubų iškilusios natūralaus ąžuolo spintelės suteikia aplinkai rafinuotumo bei šiltumo. Bendrojoje erdvėje taip pat yra svetainė su malkomis kūrenamu židiniu ir valgomasis, besitęsiantis į atvirą verandą su medinėmis sijomis. Didįjį kambarį iš trijų pusių supa langai, todėl čia saulė šviečia nuo saulėtekio iki saulėlydžio. 

Būsto centre įrengti ąžuoliniai laiptai veda į privačias patalpas. Laiptų viršuje atsiveria beveik 4 metrų aukščio erdvė – atviro plano svetainė, iš kurios patenkama į kitus kambarius. Vienoje pusėje įrengtas darbo kambarys ir šeimininkų miegamasis, o kitoje – du identiški vaikų kambariai. Iš kiekvieno miegamojo galima patekti į terasą ant stogo ir į mezoniną su įspūdingu trikampiu langu – tai ideali vieta stebėti žvaigždes. 

Fasadas ir interjeras

Visos fasado medžiagos pasirinktos siekiant maksimaliai sumažinti pastato priežiūrą. Dėl pastarosios priežasties ir vietinės ekonomikos skatinimo prioritetas buvo teikiamas patvarioms vietinėms medžiagoms. Išorinės sienos padengtos Kvebeko apylinkių kedru: jo išorinis paviršius apdegintas, pasitelkiant japonišką „Shou sugi ban“ technologiją. Baltųjų pušų mediena aptaisytas prieangis suprojektuotas tarsi niša. Toks jaukus tradicinis kanadietiškas įėjimas saugo nuo vėjo ir lietaus.

Vidaus apdaila kontrastinga juodai namo išorei. Sienos ir medinės lubos dažytos baltai, ąžuolinės spintos ir laiptai – natūralaus atspalvio, grindų apdaila – poliruotas betonas su integruotu šildymu. Ši neutrali paletė pasirinkta tam, kad meno kūriniai, augalai ir spalvingi baldai atskleistų šeimininkų asmenybes.

271