Namas, kuriame slypi mistika

 

Projekto autoriai: NOA (Network of Architecture) 
Vieta: Bolcanas (Bolzano), Italija

Įgyvendinta: 2017 m.
Tekstas: Gintautės Kisieliūtės 
Fotografijų autorius: Alex Filz


Šlerno (Sciliar) kalno papėdėje, vaizdingame, Alpių grandinės supamame Bolcano miestelyje, tvyro savita atmosfera. Šioje atmosferoje atgimė senas svirnas, kuriame šiandien kurstoma unikalių namų dvasia. Projekto autoriai – studija NOA. Pagrindinis projekto tikslas buvo išjausti Pietų Tirolio tradicijas ir jas susieti su stebinančiais vidaus bei išorės sprendiniais, perteikiamais per architektūrą, estetiką ir funkcionalumą. Kitaip tariant, siekta sukurti netikėtas erdves, magišką nuotaiką, menančią pasakiškus vaikystės prisiminimus. Tokia užduotis projekto autoriams atvėrė daugybę kūrybinių durų.

 


Pasitelkus vaizduotę, teko ją derinti prie tradicijų, taigi atspirties tašku tapo vietovė, jos istorinės šaknys. Tačiau kartu norėta žengti į priekį ir sukurti tų tradicijų tąsą, suformuoti naują, originalų identitetą, nestandartines gyvenamųjų patalpų struktūras, įkvėptas apylinkėse išgyventomis užsakovo jaunystės patirtimis. Fantaziją ribojo ir senojo svirno, išlikusio dar nuo 1850 m., karkasas bei konteksto situacija – viduryje miestelio riogsantis statinys negalėjo tapti akį rėžiančiu, nepatraukliu objektu kaimynams, taigi reikėjo atsižvelgti ir į aplinkinių lūkesčius. Miestelį įtraukus į Unesco paveldosaugos projektą, buvo privaloma išsaugoti vietos identitetą. 

Gerbiant seną istorinį pastatą, nuspręsta nekeisti jo mastelio ir padėties miesto plane. Pagrindiniu išoriniu, tradicijas pabrėžiančiu motyvu tapo medinių lentų ažūras, menantis tvorų kompozicijas, naudojamas galvijų aptvarams. O štai viduje nutarta sulaužyti tradicijas ir paskęsti magiškos atmosferos kūrimo procese. Interjeras gali būti apibūdinamas kaip impulsyvių vizijų išpildymas, iš standartinių schemų išlaisvintos erdvės, persidengiančios patalpos, sudarančios pralaidumo įspūdį, kosmiški spalvų deriniai, ažūrinės plokštumos, pro kurias šviesa keliauja per visą pastato tūrį, tekstūrų gausa, patalpas atitveriančios audinių klostės, suteikiančios mistikos pojūtį... 

 

  


Pirmajame aukšte įrengta pagrindinė laisvalaikio erdvė driekiasi kone iki pat verandos. Erdvi, išskirtinio dizaino, turkio spalvos virtuvė, dekoruota molinėmis plytelėmis, bei didžiulis valgomojo stalas kviečia gaminti gurmaniškus patiekalus ir vakarieniauti su draugų kompanija, o šalia esanti sodriai žalia kampinė sofa siūlo poilsį gėrintis ugnimi, liepsnojančia didžiuliame židinyje, pačioje kambario šerdyje. Visos kitos patalpos – originaliai suformuotos struktūros, laužančios nusistovėjusias klasikines patalpų išdėstymo taisykles. Erdvės išdėstytos vertikaliai, lyg kybančios dėžutės, į kurias patenkama laiptais per skirtingus aukščius – šitaip norėta priminti kopinėjimą kalnuose vingiuotu takeliu tikslo link. Vienintelė uždara patalpa – tualetas. Tiek miegamieji, tiek vonios kambariai su dušais ar laisvai pastatomomis voniomis yra atviri. Iš viso name yra trys miegamieji. Jų interjeras sukurtas kaip atskirų „mikronamukų“, turinčių savitą dizaino koncepciją. Iš visų lengvai patenkama į vonios erdves. 

Viršutiniame aukšte įrengta sauna, pro kurios įstiklintą sieną matyti Alpių panorama, o ant stogo terasos burbuliuoja masažinė vonia, iš kurios galima ne tik grožėtis kalnų grandine, bet ir uosti gaivų orą. Šalia saunos galima rasti skaitymo zoną, greta jos jaukiai pleška senovinė krosnelė – toliau gyvuojantis svirno palikimas. 

 

  


Interjero dekorui pritaikytos vietinės apdailos medžiagos. Kiekviena jų nepasižymi unikalumu, tačiau stebinantys deriniai sukuria itin efektingą nuotaiką. Mediena ir akmuo – tai tradicijas tęsiančios medžiagos. Jas papildė varis, molinės plytelės, o štai plieniniai laiptai – arabų tradicijos dovana, nebūdinga Alpių apylinkėms. Visi baldai – vietos gamintojų, o skrupulingas dėmesys detalėms renkantis originalius ir funkcionalius sprendimus pareikalavo papildomo laiko bei energijos išteklių. 

Teatrališką atmosferą interjere kuriantys audiniai ir gobelenai atlieka intriguojantį vaidmenį. Besidriekiančios mėlynos klostės atrodo tarsi scenos užuolaidos, už kurių slypi nepažįstamos erdvės, naujos vaizdinės perspektyvos. Audiniai bei tekstūros pritaikytos ir kybančiose miegamųjų „dėžėse“, dekoruotose melsvai pilkais, geometrinėmis formomis puoštais tapetais. Užuolaidomis galima pridengti patalpą ir sukurti intymesnę nuotaiką. Ją taip pat padeda pabrėžti švelnus, blausus apšvietimas, skatinantis gyventi pagal gamtos ritmą: didžiuliai langai strategiškose vietose įleidžia dienos šviesą, o vakare, sutemus, name tvyro ramybės atmosfera. Čia vietinį apšvietimą sukuria kabamieji ir pastatomieji ar sieniniai šviestuvai. 

 

  


Įstabų pastatą suprojektavusi NOA komanda stebina gebėjimu pritaikyti suformuotas taisykles, jas interpretuoti ir priimti unikalius sprendimus. Iš konteksto neišsiskiriantis, tačiau labai įspūdingas privatus namas viduje slepia kai ką neįprasto ir pasakiško: netradicines erdvių kompozicijas ir mistišką interjerą, kuriame tarsi turėtų gyventi itin charakteringi personažai. Šiame projekte atsispindi pagarba praeities tradicijoms ir stipriai patobulinta jos tąsa, pritaikyta šiuolaikinėms asmenybėms. 

Nuotraukų galerija:

                      

Žurnalas „Centras