Naujai atrasta Tailando architektūra

 

Projekto autoriai: NPDA studio 
Vieta: Pangano (Ko Phangan) sala, Tailandas 
Įgyvendinta: 2018 m. 
Tekstas: Gintautės Kisieliūtės 
Fotografijų autorius: Anotherspacestudio (Piamphon Chanpiam)

 

Tradicinė architektūra salyno apylinkėse išsiskiria griežtumu ir aiškia stilistika. Daugelis statinių skirti tam, kad apsaugotų žmones nuo aplinkos – stichinių sukrėtimų, todėl panašūs struktūriškumu ir medžiagiškumu, mat iš praktikos atrinktos patikimiausios medžiagos, jų junginiai ir kompozicijos. Tačiau kaimo vietovėje nėra būtinybės sekti šiomis architektūrinėmis pėdomis – kartais analogiški sprendimai atsiranda dėl kūrybiškumo stokos, konstrukcijų bei gyvenamųjų erdvių neišmanymo, o ne būtinybės. Architektų bendrovė NPDA studio siekė pakeisti šią sampratą ir atrasti naujas strategijas, kaip kurti originalius statinius, pritaikytus esamam klimatui ir vietai.

 


Bunjob House viešbutis įsikūręs Pangano saloje, vidury kokosų plantacijos. Rytinė ir pietinė pastato dalis atsigręžusios į plantacijos žalumas, mėlyną jūrą ir Samujaus (Samui) salos kontūrus. Šiaurinėje pusėje matyti pagrindinė gatvė ir kalvos. Vyraujančia fasado spalva tapo išblukusi pilkšva, nes pagrindinė konstrukcinė medžiaga yra betonas. Projekto autoriai atsižvelgė į viešbutį supančią vietovę – tikslingai siekta sukurti harmoningai derančią gamtos ir architektūros sintezę. Saloje vyrauja musoninis klimatas – pusę metų čia pila lietus, pusę – kankina sausra ir karštis.

Vakarinėje pastato pusėje esantys kambariai turi lauko vonios kambarius, kadangi šioje pusėje esančiose patalpose būna karščiausia. Antrajame aukšte į pietus atgręžtus kambarius nuo kaitros saugo stora, kone vientisa siena su siauručiu langu. Tokiu pačiu principu sukurta ir pirmojo aukšto siena, esanti arčiausiai gatvės, – šiuo sprendimu siekta suteikti svečiams privatumo ir jaukumo. Antro aukšto miegamieji atviresni, turi balkonus ir nuostabų į horizontą atsiveriantį vaizdą, o po jų metamu šešėliu slypi terasėlės šalia tvenkinio.

 

 

 

Lenktos architektūrinės struktūros padėjo pritaikyti tam tikrą formą, iš kurios sudėliotas estetiškas ir funkcionalus statinys: viename aukšte tai – stogelis ir apsauga nuo saulės, sukurianti šešėlį, kitame – balkonas. Šie moduliai savo forma sudaro galimybę kokybiškesniam jūros vėjo srautui keliauti per patalpas ir jas atvėsinti tvyrant karščiams. Per audrų sezoną fasade išsikišusios sienos tarnauja kaip langų apsauga nuo stiprių vėjų. Plastiškos formos padeda lietaus vandeniui lengvai nutekėti nuo paviršiaus, o jo tėkmė nukreipta į tvenkinį. Pastato stogas turi suformuotus plyšius – stoglangius. Taip norėta susieti kambarius su atviru dangumi ir į patalpas įleisti švelnios šviesos srautą, sukurti minkštų šešėlių žaismą.

Tvirtumo viešbučiui suteikia betoninės plokštės, paremtos dviem kolonomis, o kiekvienas miegamasis turi po vieną laikančiąją sieną. Betonas paliktas neapdirbtas tiek išorėje, tiek viduje. Šiurkštus paviršius puikiai dera prie sodriai rudos kokoso medienos, o apdailai panaudoti medžiai augo viešbučio teritorijoje. Stogo kraigui apdailinti panaudoti bambukai, specialiai išmirkyti jūroje ir išdžiovinti saulėje, kad netaptų vabzdžių maistu, suteikia architektūrai žaismingumo ir papildo struktūras dar vienu ritmo intarpu.

 

 

 

NPDA studio sukūrė originalią šiai vietai architektūrą, kuri pasižymi ne tik atsparumu stichijoms, gamtinių išteklių valdymu, bet ir estetiška stilistika, stebinančia organiškomis formomis, dailiu spalviniu deriniu ir vietinių apdailos medžiagų harmonija, įsiliejančia į landšafto kontekstą ir jį papuošiančia.

Daugiau nuotraukų:

   

Žurnalas Centras