Architektai: „Mork-Ulnes Architects“
Fotografijos: Jeremy Bittermann
Vieta: Bendas (Oregonas, JAV)
Plotas: 310 m²
Realizacija: 2022

Bendo mieste, Oregone, šalia geltonųjų pušynų, šalavijais, kadagiais ir uolų rožėmis apaugusiame sklype pora nusprendė pasistatyti namą. Augalija, kalnais, slidinėjimo trasomis ir pasakiško grožio vandens telkiniais žymios vietovės tapo jaukiu prieglobsčiu nuo miesto šurmulio. 

Savininkai į pagalbą pasikvietė „Mork-Ulnes Architects“ studiją. Jie pageidavo, kad naujieji namai būtų statomi pagal CLT technologiją, būtų palankūs aplinkai, derėtų prie kraštovaizdžio ir būtų taupaus biudžeto.

CLT technologija

CLT (angl. Cross Laminated Timber) – tai sluoksniuotų medienos plokščių technologija, sukurta 1970-aisiais Šveicarijoje. CLT plokštės gaminamos iš spygliuočių medienos lamelių. Jos yra susluoksniuojamos taip, kad viena eilė su kita sudarytų 90º kampą. Taip gaunama kryžminės medienos konstrukcija, reikalaujanti minimalaus kiekio statybinių atliekų. Kadangi visos medžiagos iš anksto apipjaustomos, statybines atliekas galima atsakingai perdirbti gamykloje.

Vidinės namo sienos visur, išskyrus drėgnas vonios patalpas, sukonstruotos iš kryžminių laminuotų  pušies ir eglės plokščių, padengtų natūralia alyva. Šis namų įrengimo būdas leido sukurti gerą vėdinimo sistemą ir puikias akustinės savybes. Išorės apdailai buvo panaudota „Shou Sugi Ban“ – vandeniui, ugniai, puvimui ir vabzdžiams atspari deginta kedro mediena.

Namo planas

310 m² ploto vieno aukšto būste architektams pavyko įgyvendinti išradingą planą. Namo centre yra uždaras kiemas, o perimetre –  septynios pusiau uždaros lauko erdvės, skirtos šviesai ir orui paskirstyti kambariuose. Name nėra koridorių, tik ilga kambarių eilė. Gyventojai gali judėti per centrinį kiemą, kuris įrengtas kaip saugoma lauko žaidimų aikštelė mažajam gyventojui. Žiemą kiemą vaikui pakeičia žaidimų kambariu tampantis didelis garažas. 

Namas  suskirstytas į daugybę šviesos sklidinų erdvių – įėjimą, virtuvę ir svetainę, miegamųjų bei poilsio zonas. Iš kiekvienos patalpos galima regėti centrinį kiemą, dangų ir dykumą aplink. Netipiškas erdvių organizavimas sustiprina ryšį su aplinka. Pastatas suprojektuotas pagal kryžminį planą. Tai leido tinkamai įrengti karštas vasaros dienas palengvinančią vėdinimo sistemą. Name taip pat yra integruoti saulės skydai, leidžiantys apsaugoti pietinę namo pusę nuo kaitrios Oregono dykumos saulės.

Interjeras

Namų erdvę formuoja dulkėti atspalviai, skulptūrinės formos. Daugiausia naudojami vienspalviai apvalkalai ir gamtinius paviršius primenančios tekstūros. Spalvų paletė atkreipia dėmesį į natūralų dykumos kraštovaizdį. Paprasti geometrinių formų vilnos ir veltinio baldai susimaišo su natūralia oda ir medžiu. Vienalytės, lygios, skersai laminuotos spygliuočių medžių plokštės sukuria intymumą ir jaukumą interjere.

Medinių baldų menininkė Yvonne Mouser pagrindinei gyvenamajai erdvei sukūrė unikalų kavos staliuką. Staliukas pagamintas iš trijų didžiosios pocūgės (Šiaurės Amerikoje paplitusių spygliuočių) blokų. Unikaliu būdu apdeginta mediena sukuria geologinio skerspjūvio sluoksnių iliuziją. Šis kūrinys ypatingas tuo, jog yra įkvėptas „Trijų seserų“ ugnikalnių viršūnių, kurios matomos tiesiai nuo svetainės sofos.

Nuotraukų galerija:

225

#Architektūra

2023-05-16