Autoriai: Tomas Umbrasas, Aidas Barzda, Tautvydas Vileikis
Studija YCL
Nuotraukos: Leono Garbačausko

 

98 m² buto projektas Paupio rajone, Vilniuje. Dviejų aukštų apartamentai išsiskiria šviesumu bei architektūriškumu – per du aukštus išlaikyta medinė kompozicija padeda sukurti jaukias, gyvenimą vasarnamyje primenančias erdves. 

Pirmame aukšte įrengtas holas, virtuvė, miegamasis su persirengimo vieta ir vonios kambariu. Antrame aukšte yra du kambariai ir vonia. Aukštai sujungti skulptūriška laiptų kompozicija. Kadangi pirmojo aukšto erdvė buvo išraizgyta inžinerinių sistemų, nemažai aukščio prarasta centrinėje buto dalyje. Siekiant sukurti jaukumą ir sušvelninti aukščio stygių, pasirinkta šviesios medienos apdaila. Architektai pastebi, kad taip susidarė kontrastas tarp žemos medinės dalies ir aukštos baltos erdvės, kurios yra svetainėje ir miegamajame. Šiame dizaine žvilgsnis krypsta ir į apvalų langą, esantį centre virš pereinamosios virtuvės ir svetainės zonos. Jis tarnauja kaip papildomas natūralios šviesos šaltinis antrajam aukštui ir kaip architektūrinė detalė. 

Svetainė erdvi ir šviesi, joje nėra daug detalių, to siekta ir miegamajame bei antro aukšto kambariuose. Pasirinktas subtilus, kaip ir pirmajame aukšte, koloritas bei medžiagiškumas. Abu aukštus sujungia žaisminga, medžiu dekoruota laiptinė. Architektai koregavo pirminį planą, kad patalpų išdėstymas būtų logiškas bei funkciškai patogus. Pirmame projekto etape laiptinę buvo numatyta įrengti svetainėje, o tai būtų atėmę dar daugiau erdvės. Taip pat buvo planuota įtaisyti į svetainę krypstantį apskritą langą. Labiausiai pavykęs sprendimas – laiptus glausčiau perkelti į medžiui skirtą buto zoną. Taip pat nesinorėjo standartinių laiptų, todėl jie primena mini auditoriją: vienur aukštesni, kitur žemesni – žmogus gali laisvai sėdėti, ilsėtis.

Antrame aukšte yra du kambariai – vienas su stoglangiu, kitas su minėtu apskritu langu, įleidžiančiu šviesą ir kuriančiu jaukumą. Pastarasis yra labiau naudojamas, jis neskirtas sandėliuoti ar drabužiams laikyti. Norėta išvengti papildomų spalvų disonanso, tad visuose namuose vyrauja šviesus, neutralus koloritas, atsiskleidžiantis per tekstūrą: palietus ir pažvelgus junti tikrą medieną, natūralios faktūriškos vonios plytelės savo grožį atskleidžia ne per spalvą, o per šešėlių ir šviesos mirguliavimą. Lygiai taip pat ir didžiosiose erdvėse – svetainėje ir miegamajame – malonumas ateina ne per spalvas ar detales, o per erdvės pojūtį. Jaukumo suteikia ir gėlių juosta, tiesa, pasirinkti bežiedžiai augalai, kad dominuotų tik natūrali žalia, žemiška spalva. 

Vonios kambariai beveik identiški, vienintelis skirtumas – antrajame aukšte beveik neliko vienos sienos, tad dušas susijungia su vonia. Taip išlaikoma daugiafunkcė erdvė, kurioje papildomai telpa praustuvas ir tualetas. Kitame kambaryje nėra vonios, tačiau yra stoglangis. Architektai kiekviename projekte stengiasi neskaidyti erdvių ir išlaikyti vientisą, bendrą konceptą perteikiantį interjero dizainą. 

436