Per šiuolaikinį minimalizmą atgimusi istorija Mont-Royal rezidencijoje

 

Tekstas: Agnės Tamašauskaitės
Architektai: MU Architecture
Interjero dizaineriai: Jean–François Ménard, Rachel Gilmore

Vieta: Monrealis, Kanada
Plotas: 870 m²
Įgyvendinta: 2020 m.
Fotografijos: Stéphane Groleau Photographe

 

1964 m. architekto Pierre’o Cantino suprojektuota rezidencija įsikūrusi vieno prabangiausių Monrealio rajonų širdyje, pačioje Mount-Royal kalno viršūnėje. Po praėjusių metų renovacijos ji sužibo modernia elegancijos dvasia. Didžiulėje, beveik 900 m² gyvenamojoje erdvėje, sukurtoje jaunai šeimai, atvirai sujungti kambariai ir optimizuotas erdvinis sklandumas. Sodrūs medžio apdailos plokštėmis dengto pirmojo aukšto atspalviai kontrastuoja su antrojo aukšto atriumo šviesa ir kuria unikalų estetikos pojūtį interjere.

 

 

Mont-Royal rezidencijos projektas išties neeilinis. Tiek architektūrinė kompozicija, tiek interjero detalės apgalvotos taip, kad kurtų minimalistines, dideles ir šviesias erdves. Atriume, kuris yra tikras namo akcentas, įrengti dvigubi laiptai, vedantys į antresolę. Iš čia atsiveria baro su židiniu ir dalies svetainės vaizdas. Virtuvė ir valgomasis yra visiškai įstiklinti ir veda į didelį, vešlia augalija apsodintą kiemą su baseinu. Šalia didelės virtuvės korpusas išplečiamas tam, kad paslėptų sandėliuką ir prieigą prie rūsyje esančio garažo. Toliau – patogi valgomojo zona su išėjimu į privačią terasą, nukreiptą į gatvę virš garažo. Viršutiniame aukšte esančiame poilsio kambaryje yra židinys, paslėptas televizorius ir didžiulė stiklo siena, iš kurios atsiveria Monrealio vaizdai. Erdvus žaidimų kambarys, trys vaikų miegamieji ir du vonios kambariai galutinai užpildo šį namo aukštą. Tuo tarpu apatiniame aukšte, be kitų dalykų, įrengti du svečių miegamieji, treniruočių zona, dirbtuvės ir dvivietis garažas. Mont-Royal namo projektas sukurtas visiems gyventojų poreikiams patenkinti.

Ypatingas dėmesys šiame projekte skirtas didžiajai salei. Dėl įspūdingų stogo projekcijų už dviaukščio prieangio ribų judėjimas šiame name savaime yra tarsi architektūrinė kelionė. Kai įeinate į atriumą, meno kūriniai ir didžiulės riešutmedžio dailylentės kelia žmogaus masto jausmą?? savo dydžiu gana bauginančioje erdvėje, o viršutinės šio dviejų aukštų tūrio sienos pereina į baltai dažytus paviršius ir taip pabrėžia didelės erdvės įspūdį. Nuo lubų leidžiasi labai lengvas, tačiau kvapą gniaužiantis šiuolaikinis sietynas – jo išryškinta rėmo konstrukcija kabo pačiame erdvės centre.

 

 

 

Aukščiau dvigubi laiptai įrėminti minimalistiniais stiklo turėklais, kurie prisideda prie interjero lengvumo. Ypatingas dizainerių dėmesys detalėms skirtas išdėstant daugybę medinių plokščių, kurios įrėmina laiptus ir suteikia erdvei galerijos įspūdį. Toliau – didžiulės riešutmedžio durys tokio pat medžiagiškumo sienose slepia pagrindinius apartamentus, kuriuose yra miegamasis, drabužinė ir visiškai įstiklintas pagrindinis vonios kambarys, iš kurio atsiveria vidinio kiemo vaizdai.

Ši rezidencija – tikras avangardinio dizaino pavyzdys 1960-aisiais – turėjo moderniausią centrinę vėdinimo sistemą ir netgi atsispindinčius išorinius laiptus. Tuo metu architektas Pierre’as Cantino atliko nepaprastą darbą – itin subtiliai integravo visus mechaninius komponentus. Kadangi namo konceptas siekė atvirų erdvių ir didesnių nei įprasta gyvenamųjų patalpų, paslėpti kompleksišką, prie naujų standartų pritaikytą vėdinimo sistemą tuomet buvo išties didžiulis iššūkis. Norint suprojektuoti antresolę ir atviras gyvenamąsias patalpas, taip pat reikėjo sudėtingų konstrukcinių sprendimų.

 

 

 

Šiuolaikinis rezidencijos stilius, pasižymintis natūraliomis medžiagomis, medžio dailylenčių pertvaromis, grotuotomis lubomis, taip pat dengtomis didelėmis medinėmis dailylentėmis, primena kai kuriuos didžiuosius tarptautinius viešbučius. MU Architecture studijos renovacijos projektas buvo atliktas bendradarbiaujant tiek su Paveldo departamentu, tiek su Monrealio miesto savivaldybe, siekiant išsaugoti ir atnaujinti šią visiems Monrealio gyventojams gerai žinomą istorinę rezidenciją.

Tokio masto netipinė renovacija subūrė maždaug dvidešimt profesionalių konsultantų, inžinierių ir statybos specialistų. Vadovaujami MU Architecture komandos, jie naujam gyvenimui prikėlė visus 26 šios žymios Monrealio rezidencijos kambarius. Gerai apgalvoti, subtilūs atnaujinimo sprendimai leido išsaugoti unikalią namo dvasią tiek viduje, tiek iš išorės.

Nuotraukų galerija: 

             

Žurnalas „Centras“