Sartfelio poilsio namas

 

Projekto autoriai: Foster Lomas
Vieta: Meino sala, Škotija
Įgyvendinta: 2018 m.
Fotografijų autorius: Edmund Sumner
Tekstas: architekto Tomo Milkamanavičiaus 

 

Šis sudėtinės formų kompozicijos gyvenamasis namas maksimaliai atskleidžia kvapą gniaužiantį vaizdą į Airijos jūrą. Ilgas horizontalus plyšio pavidalo langas ir masyvios betoninės bunkerio sienos suteikia interjerui saugų charakterį. Atidžiai į unikalų kontekstą sureagavę, stiprią viziją puoselėjęs Foster Lomas  architektai suformavo ypatingą vietą. 

 


Naujas tūris atrodo tarsi išaugęs iš aplinkos. Akmeningas pakrantės reljefas diktuoja griežtą formą ir bunkerio tipo monumentalią architektūrinę išraišką. Grubi ir laužyta forma projektuojama siekiant sukurti panoraminius vaizdus į gamtinę aplinką. Ilgo dvigubo stiklo horizontalūs juostiniai langai, pro kuriuos galima įvertinti vaizdą, svarbūs siekiant sutelkti natūralios šviesos srautą atvirojo plano gyvenamosiose patalpose. Žvelgiant iš aukščiau esančio kelio, plokšti namo stogai leidžia pastatui organiškai įsilieti į kalvą. 

Patalpų išdėstymas laužytoje formoje projektuojamas remiantis išilgai pakrantės einančia pagrindine pastato ašimi. Jos kryptimi į namą atveda laiptuotas takas ir įvažiavimas į garažą. Iš čia pro šalimais esantį sanitarinį mazgą patenkame į bendrąją erdvę, esančią kompozicinio lūžio taške. Viename gale įkurdinta virtuvė su didele salele, o kitame – svetainės erdvė su mažu balkonu. Sandūroje įkomponuotas apvalus aštuonių vietų valgomasis stalas. Pakilę į viršų, standartiškai randame privačią miegamųjų zoną, kurioje suprojektuoti mažasis ir didysis sanitariniai mazgai.

Pastato fasadus charakterizuoja industrinės medžiagos, kaip antai skaldyto akmens apdaila ir rūdinto metalo langų apvadai. Bunkerio įspūdį kuria pripildyto tūrio ir angų santykis. Kruopščiai parinkti langai nukreipti į aplink tvyrančio miško ir jūros vaizdus.

 

 


Architektūra sukuria saugios aplinkos aurą, kurioje taip pat suprojektuota jauki vidinė erdvė. Tai pasiekta per masyvią vidinę lieto betono konstrukciją ir poliruotas grindis. Siekiant išlaikyti medžiagų harmoniją ir olos pavidalo betoniniam interjerui suteikti jaukumo, korpusiniams baldams parinkta medienos apdaila. Įdomiu apdailos akcentu tampa lubos. Dvitėjo profilio metalinės sijos perdengiamas tašais – taip sukuriamas lengvumo įspūdis. Erdvumą padidina skaidrūs perforuoto metalo laiptai ir grakštus metalinis turėklas. Griežtas ir grubus stilius yra pagrindinis vidaus erdvių leitmotyvas. Šiame interjere nėra vietos beprasmiam dekorui, visi elementai skirti įgyvendinti funkciško, palankaus aplinkai, patogaus ir tvaraus namo koncepcijai. 

Apibendrinant galima pasakyti, kad laužyta forma yra puikus atsakas į vietos kraštovaizdį ir klimatą, o klasikinis storas pastatas, įsodintas į kalną, pasižymi dideliu energiniu naudingumu. Objektas yra išskirtinės ir kontekstualios architektūros, iki detalių ištobulinti interjero ir eksterjero sprendimai leidžia įtraukti šį gyvenamąjį namą kokybiškos architektūros objektų gretas. 

Daugiau nuotraukų:

         

Žurnalas Centras