Interjero autorė Monika Noreikienė
Studija „Menas gyventi“
Nuotraukos Beno Šileikos
Tekstas Gytautės Ivanauskaitės

Šio interjero dizaino istorija prasidėjo tuomet, kai dizainerę Moniką Noreikienę užsakovei rekomendavo vieno apdailos salono vadovas. Būsto šeimininkė gyvena Dubajuje, tad šis butas per tris aukštus Vilniaus senamiestyje tapo labiau poilsine erdve vasaroti ar apsistoti šventėms atvykus į gimtinę. Bendrais namais virtusios erdvės anksčiau buvo trijų butų pavidalo. Seniau pirmojo aukšto butas priklausė pačiai savininkei – čia ji leido vaikystės dienas. Vėliau moteris įsigijo papildomas dvi palėpes. Dizainerė, talkinant architektei, ėmė rengti planą, atitinkantį architektūrinius reikalavimus. Po intensyvių griovimo darbų, inžinerinių sistemų išvedžiojimo prasidėjo interjero dizaino kūrimo darbai. Visas projektas tęsėsi daugiau nei dvejus metus. 

Glaudžiai bendraudama su užsakove, interjero dizainerė išsigrynino  jos norus – trys sūnūs turi turėti erdves sau: vyriausiajam skirtas visas trečiasis aukštas. Nusileidus žemyn į antrąjį aukštą, patenkama į bendrą brolių vonios kambarį. Jaunesnieji turi savo atskiras erdves bendrame miegamajame. Kadangi didelė giminės dalis gyvena Lietuvoje, šiame bute turėjo būti įrengta erdvi svetainė bei virtuvė su visa būtiniausia buitine technika. Taip pat bute yra palikta ir nemažai senųjų restauruotų apdailos bei konstrukcinių detalių. Visuose sujungtuose butuose buvo išlikę senų plytų, tad jas buvo galima atidengti. Pasak dizainerės, gražiausios seno namo plytos buvo trečiajame aukšte, tad nuspręsta jas nušlifuoti ir palikti. Tėvų ir berniukų miegamuosiuose nutarta restauruoti senovinius balkius. Balkiai nebuvo geros būklės, juos reikėjo nušlifuoti, impregnuoti, buvo dedamas tonas su spalva, tačiau medžio meistrai sugebėjo išsaugoti jų autentiškumą.

Išsaugotos ir sieninės nišos: buvo sprendžiama, ar jas atverti, ar paslėpti. Tėvų miegamajame iš jų padarytos lentynėlės. Pirmo aukšto svetainėje-virtuvėje sumeistrautas stiklu dengiamas bariukas taurėms bei gėrimams susidėti, o hole vidinėje nišoje pakabintas veidrodis. Interjere gausu medžio fragmentų. Pavyzdžiui, virtuvės korpusiniams baldams naudota beveik rausva, į pilkumą pereinanti spalva sudaro šiokio tokio murzinumo pojūtį, kuris išryškėja greta tamsesnės rudai pilkos medžio atitikmens plokštės. Tai buvo klientės noras, nes ši spalva – viena mėgstamiausių, tad ji atsikartoja ir miegamojo balduose, tambūre esančioje spintoje. Virtuvės komplektą vainikuoja prie tokios spalvinės paletės ypač tinkantis marmuras. Pastarasis irgi buvo gausiai naudotas bendrame dizaine. 

Nestandartinis sprendimas – pirmojo aukšto pereinamąjį koridorių iškloti turkio atspalvio akmens plytelėmis. Tai tarsi akcentas, šioje erdvėje gražiai išryškinantis sofos spalvą. Taip pat turkio spalva puikiai dera prie pelenų pilkos atspalvių. Dizainerė atskleidė, kad šis sprendimas buvo priimamas ilgai ir su šiokia tokia baime, nes ryškios plytelės pirmiausia krinta į akis įėjus į namus ir ganėtinai atkreipia dėmesį. Holo erdvei solidumo suteikia ir matinio plieno auksinės juostos, puošiančios MDF plokščių fasadines spintas.  

Interjere žvilgsnį traukia ir tamsaus stiklo laiptai. Dizainerei norėjosi, kad ši dalis būtų tarsi skulptūra. Skaidraus, paprasto stiklo nenorėta, nes marmurą puošiančios juodos gyslos virtuvėje labiau sufleravo tamsius atspalvius. Juos ketinta padaryti vientisos, tolygios formos. Laiptų gamyba užtruko ganėtinai ilgai, tapo net šiokiu tokiu iššūkiu gamintojui. Antrajame aukšte pasirinkta kurti laundžo (lounge) zoną. Tai atsvara nedidelei pirmojo aukšto svetainei su mėlyna sofute ir bendrai susibūrimų erdvei. Antrasis aukštas skirtas poilsiui, berniukų žaidimams, joje galima žiūrėti televizorių ar užsiimti kita veikla. Dėmesys krinta į nestandartinę sofą-gultą, išsiskiriančią dizainu bei praktiškumu. Ji, gražiai prigludusi prie mažesnių langų, sukuria jaukumo jausmą. Šį pojūtį sustiprina ir erdves puošiantys meno kūriniai – paveikslai, kuriuos laisvu laiku kuria pati šeimininkė.

Apšvietimas šiame bute yra kombinuotas. Daug kabamųjų šviestuvų, kurie atlieka savo funkciją ir tampa dekoro dalimi. Per taškinius kryptinius šviestuvus namams suteikiama pagrindinė dirbtinė šviesa pirmam aukštui. Antrajame šlaitiniame aukšte naudoti apšvietimo bėgeliai, nes jais lengviausia reguliuoti apšvietimo kryptį netaisyklingų formų erdvėse. Apšvietimui reguliuoti panaudoti ir funkcionalūs, patogūs bei stilingi matinio plieno ar bronzos atspalvio jungtukai iš JUNG

Tėvų miegamajame taip pat dominuoja žemės tonai. Jų pasirinkimą padiktavo mediniai balkiai ir akmeniu išklijuota niša. Taip norėta palikti kuo daugiau laisvės autentikai. Todėl ir šeimininkų vonios kambaryje nuspręsta naudoti daugiau klasikos ir natūralių bei ramių atspalvių.  Dekorui pasirinktas matinis auksas išlieka ir svečių vonios kambaryje su pastatoma vonia. Kaip šiokia tokia atsvara tamsesni žemiški tonai naudoti sūnų sanitariniame mazge. Jis dekoruotas DIESEL plytelėmis, sukurtomis drauge su vokiečių plytelių gamintoju. Berniukams ypač patinka šių mados namų drabužiai, tad vonios kambario dekoras taip pat tapo malonia smulkmena. 

Šį projektą užbaigia įdiegta dalinė išmaniųjų namų technologinė sistema. Būnant namuose ar naudojantis telefono programėle vienu paspaudimu galima išjungti visą apšvietimą, reguliuoti temperatūrą, katilą bei rekuperacinę sistemą.