Sena ir nauja – kaip juoda ir balta

Buto palangės išplatėja ir virsta patogiais stalais: virtuvėje pusryčių stalu, o svetainėje – darbo vieta. Baldams pasirinkta viena medžiaga – beržo fanera – keliauja po visą butą.

Centriniai šviestuvai kambariuose formuojami iš įtempiamų lubų, kurių dienos metu beveik neįmanoma išskirti iš bendros lubų plokštumos.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Parengė Žydrė Dargužytė.
Interjero autorius: „Casablanca“ studija.
Nuotraukos – Leono Garbačausko.

Interjero iššūkis – kaip su minimaliais pokyčiais paversti butą, esantį senos statybos blokiniame name, nauju taip, kad įžengus jaustumeisi jaukiai, patogiai ir kad viskas alsuotų kokybe.

Užsakovų reikalavimai – patogus, modernus, o svarbiausia – jų poreikius atitinkantis būstas. 49 kvadratinių metrų buto interjeras Vilniuje tarsi sakyte sako, jog sena ir nauja – kaip juoda ir balta – mat seno paversti nauju neįmanoma, kaip ir juoda netaps balta. Vis dėlto sename pastate galima sukurti naują kokybę, o juodą ir baltą panaudoti kaip priemonę tai kokybei išreikšti. „Užėjus į seną, sovietmečiu statyto blokinio namo butą, kuriame, regis nuo įrengimo laikų niekas nedarė remonto, tarsi laiko mašina grįžtame į praeitį. Pastate, kuriame teko darbuotis, buvo kai kas, kas nederėjo prie šios „dvasios”, tai – pro langus atsiveriantis vaizdas į vadinamąją „architektūrinę kalvą”. Ji aiškiai bylojo, jog viduje užsilikusią dvasią reikia pakeisti nauja, o iš praėjusio laiko norėjosi išsaugoti vienintelę detalę, tai – šeštojo dešimtmečio supamąjį krėslą“, – pirmines buto sename name idėjas pristato architektūros ir interjero studijos „Casablanca“ įkūrėjai Laura Byčenkova ir Eugenijus Byčenkovas.

 

Šviesa projektuojama labai neutrali, visi apšvietimo sprendimai dieną beveik nepastebimi: tai – paslėptas apšvietimas, paryškinantis juodą sanitarinio mazgo bloką ir koridorių vizualiai padidinantį veidrodį.

Grindys: www.skandinaviskosgrindys.lt / Baldai: www.2x2baldai.lt

Anot interjero kūrėjų, pagrindiniai pokyčiai vyko vonios ir sanitarinio mazgo zonoje. Čia buvo nutarta atsisakyti dviejų atskirų patalpų – jos apjungtos į vieną. „Užsakovai atsisakė vonios idėjos ir pasirinko dušą. Taip vonios kambarys susiaurėjo, daugiau vietos liko virtuvės zonai. Dušo sienoje buvo suprojektuotas matinio stiklo intarpas, todėl erdvė apšviečiama natūralia šviesa, sklindančia pro virtuvės langą“, – pasakoja kūrėjai. Be to, vonios kambario „sąskaita“ padidintoje erdvėje buvo suprojektuota didžiulė spinta, iš koridoriaus pereinanti į virtuvę. Joje sutalpinti visi reikalingiausi buitiniai prietaisai, kurių, siekiant estetiško ir vienalyčio vaizdo mažame būste, stengtasi neeksponuoti. Tai – skalbimo mašina, džiovyklė, skalbinių krepšiai, šaldytuvas bei visi smulkūs buities prietaisai. Įdomu tai, kad virtuvės stalviršis ties langu virsta pusryčių stalu, o palangė svetainėje paplatinta ir paversta funkcionaliu darbo stalu.

Koridoriuje suprojektuotas didžiulis veidrodis praplečia koridorių ir sukuria naujų matymo kampų, kai jau eidamas iš virtuvės matai svetainės zoną. Visos durų angos suprojektuotos iki pat lubų, siekiant vizualiai paaukštinti erdves, o durų į svetainę visai atsisakyta.

 

Nemažai dėmesio projekte skirta apšvietimui. Svetainės ir miegamojo zonoje suprojektuoti didžiuliai, dviejų ir pusantro metro skersmens, lubose sumontuoti šviestuvai. Jie visiškai neišsiskiria iš lubų plokštumos dieną, o vakare pripildo erdves „minkštos“ šviesos. Taip pat naujam tūriui pabrėžti suprojektuotas paslėptas apšvietimas lubose. Visi apšvietimo sprendimai pasirinkti kuo neutralesni, susiliejantys su lubomis.

Vienas iš išraiškingiausių būsto akcentų – sienos, nudažytos dažais, kurie leidžia piešti. Taip interjeras tampa labai asmeniškas ir keičiasi pagal čia gyvenančių žmonių nuotaikas. Pavyzdžiui, didžiųjų metų švenčių metu ant sienos atsirado eglutė su meškinu, čiuožiančiu rogėmis. Visa kita – labai neutralu, sienos šviesios, grindys taip pat, taip mažos erdvės padidėja, o šviesos kiekis taip pat gaunamas kuo didesnis.Visi korpusiniai baldai buvo specialiai suprojektuoti šiam būstui. Baldams plokštumos. pasirinkta viena medžiaga – beržo fanera, kuri apjungia visas erdves.

„Interjero koncepcijos kūrimas truko neilgai, daug ilgiau užtruko interjero realizavimas ir įrengimas, reikėjo išgriauti visą sanitarinio mazgo ir vonios bloką bei jį perdaryti naujai, visas sienas bei lubas išlyginti, senas grindis demontuoti bei paruošti joms naują pagrindą. Tokiais atvejais darbas trunka daug ilgiau nei bute ar name, kuris ką tik pastatytas ir kuriame dar neatvestos jokios komunikacijos. Šiuo atveju reikėjo viską išmontuoti ir perdaryti naujai. Kol vyko statybos darbai, projektavome baldus, rinkome medžiagas ir t.t. Užsakovai labai džiaugėsi rezultatu ir sakė, jog nuo tada, kai viskas buvo baigta, labai gera sugrįžti namo“, – akcentuoja L. ir E. Byčenkovai.

 
   

Nedarant sudėtingos rekonstrukcijos, tarp baltų, nepakeistų buto sienų „nutūpė” naujas sanitarinis mazgo blokas, kuris iš išorės nusidažė juoda spalva, bylojančia apie pokyčius. Atvėrus sanitarinio mazgo duris, tiesiai priešais jas lyg atspindys suprojektuotas langas, dėl kurio vonios patalpoje atsiranda natūralios šviesos.
Klozetas: www.voniaplius.lt

Žurnalas „Interjeras.lt pataria“