Solar Carve (40 Tenth Ave)

 

Architektai: Studio Gang
Vieta: New York, NY, United States
Tekstas: architekto Tomo Milkamanavičiaus

 

Įsikūręs Manhatano pakraštyje tarp High Line parko ir Hadsono upės, pastatas savo unikalią formą įgavo įkvėptas geometrinių ryšių tarp pastato architektūros ir saulės kelio.

 


Suformuotas saulės spindulių sklidimo kampų, šis multifunkcinės paskirties pastatas, tyrinėja, kaip architektūros formavimas atsižvelgiant į saulės prieigą ir kitus konkrečiai vietai taikomus kriterijus gali išplėsti jos potencialą teigiamai paveikti aplinką.

Pastato tūris generuojamas naudojant perimetrinį užstatymą, kuriam įsigalint aukštas tūris formuoja šešėlį, todėl pasitelkiamas šonų nusklembimas. Siekiant racionalizuoti sprendimą įvedamas deimantinis modulis, kuris tampa lydinčiu motyvu formos generavimui. Suteikdama pastatui briaunuotą, brangakmenį primenantį fasadą ši dizaino strategija tuo pačiu pagerina viešają High Line žalią erdvę suteikdama jai šviesos ir upės vaizdus.

Pasirinktas tūrio dizainas tobulina Studio Gang „taikomą saulės formavimo strategiją, kuria siekiama pagerinti aukštų pastatų tarpusavio jungtis. Ši strategija sukurta remiantis studijoje atliekamais aukštų pastatų tyrimais ir apima pastato formos modifikacijas pagal saulės spindulių kampus.

 

 

 

Stiklinio fasado sistema buvo geometriškai optimizuota pagal trijų dimensijų briaunų modelį, kuris suformuoja raižytas bokšto dalis. Užuolaidinės sienos elementą sudaro centrinis žemyn pasviręs deimanto formos elementas,  apsuptas keturių trikampių dalių, kurios yra statmenos plokštei. Taip buvo pasiektos standartinės jungtys. Briaunuotos užuolaidos siena ne tik blokuoja saulės spindulius ir apsaugo patalpas nuo perkaitimo, bet ir sukuria dinamiškas kampines darbo erdves. Fasade panaudotas aukštos kokybės stiklas su mažu atspindžio koeficientu.

Žvelgiant tam tikru kampu saulėlydžio metu, brangakmenio briauna spindi gelsvai, kontrastuodama su likusiu melsvą dangų atspindinčiu stiklu. Tokį efektą galima pasiekti tik geometriškai tvarkingais moduliais ir vienodu atspindžio kampu.

 

 

 

Be atraktyvaus ir charakteringo fasado pastas gali pasigirti jaukiomis ir žaliomis viešosiomis erdvėmis ant stogo ir vidiniame kieme. Aukštybinių pastatų pilnoje ir tankiai urbanizuotoje Niujorko teritorijoje naujos žalios erdvės įsteigimas yra laimėjimas miesto kontekste. Esant dideliam tankumui ir antžeminio lygio užstatymui pastatų stogų eksploatacija ir jų pavertimas žaliosiomis erdvėmis tampa vis dažnesniu šiuolaikinės architektūros manevru.

Studio Gang architektų sukurta fasadinė užuolaida tapo kertine pastato tūrio dizaino koncepcijos dalimi. Ji ne tik sprendžia daug architektūrinių biurų pastatų problemų, bet ir veikia kaip charakteringas pastato identitetą kuriantis motyvas. Pastatas tampa nauju ikonišku siluetu Niujorko panoramoje.

Žurnalas „Centras“