Tekstas: Agnės Tamašauskaitės
Architektai: BAAO Architects
Vieta: Niujorkas, JAV

Plotas: 1 022 m²
Įgyvendinta: 2021 m.
Fotografijų autorius: Francis Dzikowski

Bet kurios erdvės interjero dizainą sudaro daugybė veiksnių. Tai ypač aktualu edukacinėms vietoms, kuriose reikia atsižvelgti ne tik į patalpų paskirtį, bet ir į jose laiką leidžiančių žmonių amžiaus grupę. Auklėjančios, bet utilitarinės erdvės kūrimas visada buvo sudėtingas procesas, ir tam, kad būtų išlaikytas reikiamas balansas, ieškoma skirtingų sprendimų.


Barker Associates Architecture Office (BAAO) suprojektuotas vaikų ugdymo centras atsiriboja nuo įprastos Disnėjaus įkvėptos estetikos ir atsigręžia į neutralius tonus bei sudėtingas detales tam, kad sukurtų dinamiškas, grafines erdves. Miesto vaikų ugdymo centras yra daugiafunkciniame pastate, Viljamsburgo pakrantės kaimynystėje, Brukline. Architektų tikslingai parinktos interjero detalės puikiai atspindi pastato funkciją ir kuria žaismingą atmosferą vaikams nuo 2 iki 12 metų.

Neįprastos detalės žadina smalsumą

Daugiau nei 1 000 m² Miesto vaikų ugdymo centre įrengtos šešios ikimokyklinio ugdymo klasės ir centrinė dviejų aukštų patalpa atviromis lubomis, kurią apšviečia didelis vitrininis langas. Į ją patenkama iš kiekvienos klasės, tai savotiška susibūrimo erdvė. Neįprastos detalės, tokios kaip lenkta, pastorinta siena, kurioje yra registratūros stalas ir vaikams skirtos saugyklos, bei ant tamsiai mėlynų lubų kabantys įvairių formų šviestuvai, žadina smalsumą ir išskiria šią erdvę iš kitų.

Pro įvairių formų ir dydžių angas bei langus tarp centrinės susibūrimo zonos ir klasių šviesa patenka į aplinkines patalpas abiejuose aukštuose ir sujungia erdves vizualiai. Pačios klasės sujungtos dvigubomis durimis ir bendrosiomis erdvėmis, kaip antai vonios kambariais, taip pat žaidimų praustuvais. Vonios kambario sienos suprojektuotos neįprastai – tik puse aukščio. Tokiu sprendimu BAAO architektai siekė suteikti vizualų privatumą vaikams ir galimybę stebėti aplinką mokytojams.

Funkcinis ir estetinis ryšys

Kiekviena Miesto vaikų ugdymo centro erdvė ir kiekvienas paviršius, įskaitant lubas, buvo suprojektuotas apgalvotai ir neatsitiktinai. Ikimokyklinio ugdymo klasės ir mokytojų kambariai įrengti pirmame pastato aukšte, o vyresniems mokiniams skirtos popamokinės programos užima viršutinę dalį, į kurią veda netoli registratūros zonos esantys laiptai. Iš viršutinio koridoriaus patenkama į specializuotas klases, skirtas maistui gaminti, judėti, teatro pamokoms ir tiksliesiems mokslams, technologijoms, inžinerijai bei matematikai. Ten įrengtoje poilsio erdvėje yra laiptų formos kėdės, o sienose integruotos sėdimosios vietos neoficialiems susibūrimams.

Antro aukšto koridoriuje BAOO komandos įrengtos rakinamosios spintelės įgavo miesto panoramos pavidalą ir apgaubė centrinės atviros erdvės tūrį. Pro langus atsiveria vaizdas į kiemą ir už jo vingiuojančią gatvę, tačiau viduje akį dar labiau traukia įvairių tipų ir dydžių šviestuvai, pakabinti taip, kad sukurtų animuotą lubų plokštumą. Apšvietimo dizaino išdėstymas neatitinka įprasto linijinio modelio. Apvalūs lubiniai šviestuvai taip pat yra organiškai išdėstyti grupėmis.

Neutralūs šilti tonai

Miesto vaikų ugdymo centro interjero apdailai pasirinktos šviesių atspalvių medinės grindys ir tų pačių lentinių grindų plokščių įrėminti langai bei įėjimai į klases. Tai subtilus gestas, sukuriantis materialų tęstinumą tarp horizontalių ir vertikalių paviršių.

Kiti elementai – baltos sienos su mėlynos spalvų gamos akcentais ir grafinėmis formomis sudalintos pilkos akustinės plokštės. Akustinės veltinio plokštės, pasak projekto autorių, suteikia vizualinės traukos ir jaukumo, šiltumo pojūčius. Vis dėlto ugdymo įstaigos patalpų tikslas – kelti smalsumą, bet neatitraukti viso vaikų dėmesio, todėl komanda naudojo santūrią baltų, pilkų ir įvairių mėlynų atspalvių akcentinę paletę. Sodri mėlyna spalva ypač išryškina lubas ir nors ji nemėgdžioja natūralaus dangaus, atsveria neutralius kitų paviršių atspalvius.

Panašiai kaip langai, žiūrintys į kiemą, durys pasižymi stačių kampų ir lenktų kraštų deriniu. Nors patys langų ir durų rėmai statūs, juos supa kreivėmis lenkta medinė apdaila. Lenktos arkinės angos, mėlyni tonai ir kabamųjų šviestuvų žvaigždynas – visa tai leidžia sukurti naują, modernią, bet šiltą ir jaukią Niujorko vaikų ugdymo įstaigą.

Pandemijos paskatinti pokyčiai

BAAO Architects darželio ir mokyklos projektas buvo įgyvendinamas per koronaviruso pandemiją, todėl buvo atlikta tam tikrų pakeitimų. „Pandemija paskatino padaryti kai kuriuos vėdinimo patobulinimus – sumontuoti elektroninius ir ultravioletinės šviesos ŠVOK filtrus, įrengti bekontakčius apsaugos ir registracijos punktus, taip pat atidaromus langus, kad šviesos ir šviežio oro patektų į visas klases“, – pasakoja BAAO komanda.

BAAO Architects – tai Niujorke įsikūrusi, apdovanojimų pelniusi daugiadisciplinė komanda, daugiausia dėmesio skirianti erdviniams ir medžiagiškumo sprendimams, atsižvelgianti tiek į kintančius šiuolaikinių žmonių poreikius, tiek į aplinkos kontekstą. BAAO darbai apima viešąjį ir privatų sektorius, architektai projektuoja įvairius statinius, įskaitant privačias rezidencijas, kuria interjerus ir įgyvendina institucinius bei mažmeninės prekybos projektus regioniniu ir tarptautiniu mastu. BAAO pagalvojo apie kiekvieną Bruklino vaikų ugdymo centro erdvę ir kiekvieną paviršių, papildė interjerą žaismingais elementais. Tai dar vienas tiek funkciškai, tiek estetiškai sėkmingai įgyvendintas projektas.

Daugiau nuotraukų:

Žurnalas „Centras“

#Architektūra

2022-03-29