Vieta: Kvebekas, Kanada
Įgyvendinimo data: 2022 m.
Architektai: studija „Bourgeois / Lechasseur architectes“
Fotografijų autorius: Adrien Williams

Modernios architektūros pastatas, pramintas „Kalvės rezidencija“ (pranc. Des Forges Residence), iškilęs Mauricijuje, Kvebeko regione, Kanadoje, pačiame miško viduryje. Didingos gamtos apsuptyje, ant 55 metrų uolos, prie pat skardžio, kurio apačioje teka Šv. Mauricijaus upė, stovintis naujasis namas yra meno objektas. Šis vietinių „Bourgeois / Lechasseur“ architektų studijos kūrinys pasiekiamas važiuojant privačiu 265 metrų besitęsiančiu keliu.

Taisyklių padiktuoti sprendimai

Dėl unikalios vietovės architektams teko įveikti didelį iššūkį. Vaizduotę ribojo daugybė teisės aktų, tad pastato konstrukcija sunkiai pastebima iš paukščio skrydžio. Dėl teisinių ribojimų taip pat reikėjo išlaikyti 20 metrų atstumą nuo uolos krašto ir išsaugoti miško tankmę palei skardį. Siekdami išlaikyti vietovės reljefą, architektai rinkosi į gamtą tobulai įsiliejančią juodą fasado spalvą. 

Rafinuotumas ir istorija

Pastato konstrukciją sudarantys trys sparnai įkurti natūraliai akmenuotoje teritorijoje. Kiekvieno sparno pagrindą sudaro pirminės, iš dalies paslėptos plieninės ir visiškai atidengtos antrinės medžio struktūros. Pastarosios centrinėje pastato dalyje susijungia, sukurdamos atvirą erdvę – pagrindinį holą, kuriame įspūdingos apimties laiptai pasitinka šeimininkus ir svečius.

Įėjimo eksterjeras ne mažiau iškilmingas – stiklines duris iš visų keturių pusių lydi arkos.  Jos sukonstruotos siekiant sukurti daugiau erdvės antrajame namo aukšte. Šie elementai buvo įkvėpti vietinės tradicinės akmens mūro technikos. Architektai stengėsi puoselėti kultūrą ne tik pasitelkdami ilgamečius protėvių įgūdžius, bet ir naudodami daugiausia aplinkinėse vietovėse randamas medžiagas. Pamatui panaudotas vietinės kilmės akmuo, o fasadas padengtas juodai dažytomis baltosios eglės dailylentėmis. Kedro skersiniais padegtos lubos sušvelnino kontrastą tarp šilto ir jaukaus interjero bei šalto eksterjero. 

Aprėpti gamtą

Namo suplanavimu siekta atverti kuo platesnį gamtovaizdį. Todėl pirmajame aukšte įrengtos pagalbinės ir patalpos svečiams, o antrajame – visi gyvenamieji kambariai. Apatiniame aukšte rikiuojasi svečių kambariai, sandėliukas, plovykla ir garažas. Viršuje yra visi šeimininkų kambariai: svetainė, virtuvė su valgomuoju, miegamasis ir erdvus vonios kambarys. Svetainės viduryje į akmeninio mūro sieną įkomponuotas židinys. Siena sujungia šiltas, apdorotas medines lentas ir betono, stiklo bei metalo paviršius ir taip pratęsia eksterjerą. Viršutinė namo dalis suformuota kaip prizmė: iš jos atsiveria plati erdvė, o pro masyvius langus galima išvysti visą aplinkinį kraštovaizdį. Atverti platų peizažą padėjo konstrukcijoje panaudotos V formos metalo struktūros, kurias į lauką palydi eksterjere įrengti laiptai su kampuotu turėklu. 

Ši moderni rezidencija įsilieja į Šv. Mauricijaus upės kraštovaizdį. Fasado spalva miško ir upės kraštovaizdyje padėjo sukurti neįprastą, mistinį vaizdą. Tai vienas iš unikalių gyvenamojo namo pavyzdžių, patvirtinančių, jog vietovės apribojimai ir kultūros paveldas gali papildyti šiuolaikinio žmogaus gyvenimą, pasitelkiant aplinkai draugiškos ir akiai patrauklios architektūros principus.

328