Vieta: Monrealis, Kanada
Plotas: 4 aukštai (787 m2)
Architektas: Maxime Moreau
Dizainas: Anne-Joelle Chamberland
Komanda: Benjamin Tardif, Gabrielle Morin, Catherine Vézina
Realizacija: 2022 m.
Nuotraukos: Maxime Brouillet

MXMA architektai ir Chamberland Design studijos meistrai įgyvendino MBM House projektą – restauravo 1479–1607 metais Anglijoje populiarų Tiudorų pilių stiliaus tipo gyvenamąjį namą, esantį pačiame Monrealio centre (Kanada). Namai skirti šešiavaikei šeimai, nusprendusiai palikti Monrealio pietinę pakrantę ir įsikurti arčiau miesto centro. Persikėlimo tikslas buvo pagerinti gyvenimo kokybę ir kartu propaguoti tvarų gyvenimo būdą, lengviau naudotis vietinėmis paslaugomis bei infrastruktūra.

Statinys yra vakarinėje Mont-Royal pusėje, netoli Karalienės Elžbietos (Queen Elizabeth) sodų, todėl pro jo langus atsiveria nuostabi miesto panorama. Rajone gausu ir kitų istorinių objektų – T. W. McAnulty namas, taip pat pastatytas Tiudorų stiliumi, ir James’o Edmund’o Dodd’o namas – neoklasicizmo stiliaus Džordžo vila, turinti didelę istorinę reikšmę dėl Karalienės Motinos vizito 1980-aisiais.

Dviejų aukštų pastatas buvo pastatytas 1936 metais. Jo fasadas dekoruotas akmeniu, rekonstruota didelė palėpė, o vidinėje kiemo dalyje atnaujintas  sodas. Tiudorų stilius pasižymi netaisyklingu fasadu ir iškilminga sudėtine kompozicija: siauros durys ir langai su postais bei vitražais, o stogas dekoruotas akmens keraminėmis plytelėmis. 

Kai išorės žavesys slepia kontrastingą vidų

Namo fasadas turi istorinę ir architektūrinę vertę, tačiau jo interjeras per laiką prarado aktualumą. Kambarių išdėstymas priminė labirintą ir smarkiai skaidė erdves. Vidinis išdėstymas atspindėjo pastato kilmę ir praeities buitį. Be to, dėl skirtinguose namų kampuose esančių dviejų laiptinių buvo nepatogiai sujungti keturi aukštai. Įspūdingu charakteriu išsiskyrė tik pagrindinė holo laiptinė. Sandėliukas ir vonios kambarys ėjo palei galinę pastato sieną su siaurais langais. Dešinėje, vakarinėje pusėje,  buvo mažas salonas su siauromis duris į sodą. Visas aukštas pasižymėjo siauromis lubomis ir tamsiais, nedideliais kambariais, visiškai izoliuotais nuo kiemo.

Netikėti atradimai

Iš pradžių pora planavo atlikti nedidelius vidaus atnaujinimus, kad interjeras būtų kiek modernesnis. Tačiau ši mintis greitai išblėso, nes nuodugnus pastato tyrimas atskleidė, kad jo būklė apverktina. Žiemą dėl prastos mūro sienų izoliacijos ir pažeistų originalių medinių durų į namą skverbdavosi drėgmė ir susidarydavo sunkus kondensatas, graudulinga buvo ir langų būklė. Be to, ant stogo kaupėsi ledą, todėl buvo pažeistos jo konstrukcijos. Per pamatų plyšius patekdavo vanduo, o kai kurie sienų apdailos sluoksniai turėjo asbesto. Kitados keletas konstrukciją laikančių sienų buvo nugriautos, todėl kai kur išsikraipė grindys. Savininkai svarstė galimybę parduoti namą, bet jo unikalus, išskirtinis charakteris ir ideali vieta įtikino juos imtis rimto rekonstrukcinio projekto.

Taigi kažkurią akimirką pora suprato, kad jai vienu metu reikės vykdyti du didžiulius projektus: atnaujinti namo išorinį fasadą ir visiškai pertvarkyti jo vidaus erdves. Pagrindinis iššūkis buvo rasti pusiausvyrą tarp originalaus gyvenamojo namo naujojo Tiudorų (neo-Tudor) stiliaus ir klientų siekiamos šiuolaikinės estetikos. Norėdama įgyvendinti savo architektūrinį viziją, pora kreipėsi į architektą Maxime’ą Moreau iš MXMA Architecture & Design.

Šviesa ir langai: koncepcijos genezė

Atsižvelgdamas į klientų poreikius, architektas ryžosi visiškai pertvarkyti vidų ir ėmė naikinti visas namo pertvaras. Atsižvelgdamas į paveldo ypatumus, kruopščiai sudėliojo pietrytinio fasado langų kompoziciją. Jis siekė sukurti plačius, atvirus, judrius gyvenamuosius plotus su natūralios šviesos šaltiniais. Buvo perplanuota virtuvė, L forma išdėstytas valgomasis ir svetainė. Tai užtikrino gausią šviesą dienos metu. L formos išdėstymas tęsiasi iki didelės terasos, į kurią galima patekti per įspūdingas prancūziško stiliaus duris iš svetainės bei valgomojo. Viduje ir lauke esantys žmonės gali gėrėtis panoraminiais apylinkių vaizdais, Šv. Lauryno upe ir šimtamečiais kieme kerojančiais medžiais.

Virtuvės įtaka vidaus architektūrai

Virtuvę sumaniai įrengė žinoma danų įmonė VIPP. Minimalistiniai moduliai leido harmoningai suderinti funkcionalumą ir estetiką. Sieniniai moduliai slepia visą būtiną buitinę techniką ir suteikia erdvei šiuolaikiškumo. Plati, patogi centrinė virtuvės sala skirta gaminti ir valgyti visai šeimai. Virtuvės dizainas estetiškas, šiuolaikiškos formos ir gilios juodos spalvos moduliai sukuria elegantišką kontrastą su klasikiniu namo fonu. Čia skoningai suderintos tradicijos su šiuolaikiškumu. Švari virtuvės modulių estetika tapo viso vidaus dizaino pamatu, padiktavo spalvų paletę bei dekoro elementus, kaip antai stiklines duris, langų rėmus, krosneles su grotelėmis.

Namų širdis – laiptinė

Šio namo širdyje architektas pakeitė originalų holą ir laiptinę. Naujoji elegantiškai juoda laiptinė tęsiasi tarsi juosta ir jungia visus pastato aukštus. Ji įkūnija klientų trokštamą paprastumą ir rafinuotumą. Laiptinės dizainas yra tikras techninis stebuklas: žvelgiant į ją žavi išskirtinis amato išmanymas ir subtilus medžiagų ir puošybos elementų naudojimas. Naujoji juodojo ąžuolo laiptinė primena savo pirmtakę subtiliais apvadais. Plonos detalės perdarytos iš metalo.

Šviesi ramybės užuovėja

Architektas išsaugojo langus ir sukūrė šviesų koridorių. Koridorius jungia antrą aukštą su pagrindiniu tėvų miegamuoju ir užtikrina natūralios šviesos srautą visame name. Nepermatomo stiklo durys su juodais akcentais suteikia privatumo ir kartu padeda išlaikyti vizualinį vientisumą su aplinka. Maža, medinėmis lentomis dekoruota fojė yra raminanti tėvų erdvė. Joje paslėptos durys į miegamąjį, kuriame gausu spintelių. Perėjus fojė, šilumos pojūtį suteikiantį medį keičia minkšti pilkšvi vonios kambario atspalviai. Marmuru dekoruotos vonios grindys, sienos, langų rėmai, viršutinė lentyna ir dušo erdvė kuria monochrominės elegancijos įspūdį. Natūralūs marmuro raštai spinduliuoja subtilumu, o švarūs perėjimai tarp marmuro ir baldų plokščių  suteikia šiuolaikiškumo. Didelis langas įleidžia natūralią šviesą ir atveria vaizdą į šimtamečių medžių sodą. Tai sukuria poetišką atmosferą. Vonios kambaryje kriauklė integruota priešais langą, tad būnant joje galima mėgautis Šv. Lauryno upės foniniu vaizdu.

Vonios kambario dizainą papildanti ąžuolinė apdaila – užuomina į namo stilių. Sieninės spintos atspindi natūralią šviesą. Už vonios paslėptas tualetas sukuria simetrijos įspūdį. Visas funkcinis išdėstymas, elegantiška apdaila ir švarios linijos darniai įsilieja į klasikinę namo aplinką ir kartu su pro langus atsiveriančiu  panoraminiu vaizdu kuria rafinuotą ir ramią erdvę.

Spalvų patyrimas

Įsigilinus į Tiudorų epochą, buvo nuspręsta šviesiomis baltomis plokštėmis apdailinti sienas. Jos sukuria ramų, rafinuotą foną poros sukauptai šiuolaikinio meno kolekcijai. Kiekvienoje patalpoje jaučiamas subtilus išskirtinumas dėl ryškių spalvų minimalistinių baldų. Jie kruopščiai įpinti į namo architektūrą. Pirmame aukšte įrengta tamsiai mėlynos spalvos biblioteka. Tiek lubose, tiek apdailos elementuose, tiek balduose dominuojantys mėlyni tonai sukuria švarią, žaismingą atmosferą, įkvėptą daniško hyggelig stiliaus. Ši šilta, intymi erdvė idealiai tinka skaityti, studijuoti ir mąstyti. Originali pilko akmens kamino židinio apdaila byloja apie namo istoriją ir dailiai dera su balto ąžuolo grindimis.

Antrojo aukšto miegamajame stovinti lova taip pat yra tarsi ramybės užuovėja. Ji skiriasi nuo likusio namo medžio apdailos. Baltos koridoriaus sienos harmoningai dera su ąžuolinėmis plokštėmis ir marmuru.  Šios sienas ir lubas dengiančios medžiagos suteikia patalpoms monochrominės elegancijos.

Palėpėje įrengtas kitas vonios kambarys išsiskiria šviesiai rusvais atspalviais. Sienos, grindys, lubos, netgi kriauklės yra papuoštos rožinėmis keraminėmis plytelėmis. Jos sukuria žaismingą ir romantišką atmosferą. Ši žavi erdvė skirta vaikams.

Perprojektuoti rūsiai

Pagilinę rūsius, architektai sukūrė patogesnes gyvenamąsias patalpas. Jie vidaus erdves sujungė su lauku. Į požeminę zoną patenkama pro ketverias prancūziško stiliaus duris. Po rekonstrukcijos jos sujungtos ir su sodu, tad pro pietinėje pusėje esančius langus patenka natūrali šviesai. Dabar rūsiai nebėra nejaukūs ir šalti. 

Iššūkiai saugant istoriją ir diegiant modernumą

Dėl originalių geometrinių raštų viena iš sudėtingiausių užduočių architektams buvo atkurti garsiuosius varinius langus. Vienur siauri, kitur platūs senoviniai langai reikalavo kruopščiai atkartoti jų stiklinimo kompozicijas. Tai reiškia, kad šie architektūriniai elementai turėjo būti įtraukti į naujų langų ir durų dizainą, gavus reikiamus leidimus.

MBM House siekė išlaikyti pastato vientisumą ir kartu atspindėti šeimininkams širdžiai mielą šiuolaikinį stilių. Buvo būtina gerbti tradicinės statybos būdus ir kiek įmanoma sumažinti poveikį aplinkai. Senas akmuo buvo naudojamas sugadintoms statinio dalims pakeisti, buvo išvalyti ir restauruoti stoglangiai. Dėl milžiniškų architektų pastangų šis istorinis pastatas liks vienu iš Monrealio kultūros paveldo objektų.

326