Vieta: Bromontas, Kanada
Plotas: 238 m²
Architektai: „Matière Première Architecture“
Rangovas: „Nu Drōm“
Fotografijų autorius: Ian Balmorel
Įgyvendinta: 2023 m.

Kanados miškų tankmėje, Bromonto savivaldybėje, netoli Monrealio, stovi šeimos rezidencija, praminta Ąžuoliniu kalvos namu (angl. Oakhill house). Šį jaukų statinį suprojektavo vietinė architektų studija „Matière Première Architecture“, o pastatė jos statybų filialas „Nu Drōm“.

„Matière Première Architecture“ – tai maža architektūros studija, kuri nuo 2016 m. kuria nuostabiame Kvebeko regione, Kanadoje. Trys studijos įkūrėjai – Etienne’as Chaussé, Marcas-Antoine’as Chrétienas ir Dominicas Chaussé – projektuodami pavienius pastatus įsimylėjo šį regioną ir persikėlė iš Monrealio su savo šeimomis. Jie tapo vietos bendruomenės dalimi, taigi ir architektų projektai dabar daugiausia skiriami vietos gyventojams.

Naujasis projektas – tai moderni architektūros integracija į klevų miško aplinką. Pagrindinis namo fasadas atsuktas į rytus – šlaito pusę, kurioje šlapia žemė sudaro natūralią proskyną ir atveria nuostabų vaizdą. Tuo tarpu uola, iškilusi vakarinėje pusėje, sukuria statesnį nuolydį ir taip apsaugo gyvenamąją vietą nuo įkyraus vėjo.

Kukli Ąžuolinio namo architektūra išsiskiria aptakiomis formomis. Vieno aukšto gyvenamasis namas dera su miško laja. Nuožulnioje vietoje suprojektuotas pastatas yra tvirtos, bet itin subtilios konstrukcijos. Vieno šlaito stogas valdo saulės šviesą ir šešėlį. O interjero erdvės, sklandžiai įsiliedamos į natūralią aplinką, kuria vientisą dizainą, panaikindamos ribą tarp architektūros ir gamtos.

Svetainė sujungia visas vidaus ir lauko erdves įstiklinta siena, besitęsiančia iki pat pagrindinio miegamojo. Užuolaidomis reguliuojamas patalpų privatumas suteikia jaukią, ypač šeimynišką atmosferą. Ją sustiprina antrajame aukšte rusenantis lauko židinys. Sklype esantis nuolydis buvo puikiai išnaudotas vidinėms erdvėms pakelti. Dėl šio architektūrinio sprendimo atsiveria platesnis vaizdas į miško lają, o tai padeda išvengti tankmėje patiriamo izoliacijos jausmo. Šalia namo įrengtas pusiau požeminis baseinas tobulai sujungia gyvenamąją zoną su pelkių teritorija. Aukštesnė perspektyva gyventojams suteikia harmonijos jausmą, sujungdama namus su natūralia aplinka. Šio projekto architektūra, dizainas bei vietokūros sprendimai padeda patirti vienybę su gamta.

Daugiau nuotraukų:

284