Tekstas: Agnės Tamašauskaitės
Architektai: Paolo Ferrari

Vieta: Gatino miestas, Kanada
Plotas: 260 m²
Įgyvendinta: 2020 m.

Fotografijų autorius: Joel Esposito

Otavos ir Gatino Zibi namuose, kurie buvo atidaryti visuomenei praėjusių metų pradžioje, nėra nieko tradicinio. Tačiau to ir buvo galima tikėtis, turint omenyje, kad ši struktūra buvo sukurta kaip fizinis revoliucinio koncepto įkūnijimas: tai 13,8 hektaro miesto pakrantės, besiruošiančios tapti progresyviausiu Kanados miestu mieste, plėtros projektas. Specialiai šiam projektui Toronte įsikūrusios studijos Paolo Ferrari suprojektuota demonstracinė salė Zibi House iš tiesų labiau primena namus, o ne prekybos galeriją.


Erdvė novatoriškam projektui

Naujasis nacionalinio sostinės regiono miestas mieste Zibi – be sienų, persmelktas istorija ir žvelgiantis į ateitį. Tai rajonas, iš kurio atsiveria vaizdas į Otavos upę, jame gyvens daugiau nei 5 000 žmonių ir bus sukurta daugiau nei 6 000 darbo vietų. Vieta, kurioje verslininkai sukurs tūkstančius kvadratinių metrų gyvybingos komercinės erdvės, įskaitant aikštę ir mažmeninės prekybos taškus prie upės. Vieta, į kurią dėl beveik 3,5 hektaro žalių upės krantų gyventojai ir lankytojai galės pabėgti iš miesto centro, kurioje laisvalaikis, pramogos ir poilsis bus darniai plėtojami kartu. Manoma, kad tai bus tvariausias Kanados rajonas, apimantis gyvenamąsias, komercines ir bendruomenės susibūrimo erdves. Jis ne tik teiks pirmenybę į ateitį orientuotam tvarumui, bet ir nepamirš viso regiono istorijos.

Duris atvėręs demonstracinis pastatas Zibi House leidžia išvysti į tai, kas laukia, kai miestas bus baigtas. Unikaliam dizainui sukurti buvo pakviesta garsi daugiadisciplinė firma Paolo Ferrari Studio. Toronte įsikūrusios komandos buvo paprašyta sukurti vietą, kuri būtų tiek kultūros centras, tiek renginių erdvė, tiek bendruomenės orientyras viename. „Norėjome šį projektą pristatyti visuomenei naujovišku būdu, – sako architektas Paolo Ferrari. – Su Zibi House stengėmės sukurti kažką tikrai emocingo ir skambaus, pasidžiaugti projekto aplinkosaugos ambicijomis ir regioniniu paveldu.“

Unikalūs potyriai kiekviename kambaryje

P. Ferrari pritaikė savo išskirtinį holistinį požiūrį, projektuodamas struktūrą, apimančią daugybę šviesos pripildytų patalpų, kurios spinduliuoja šilumą, yra patraukiančios ir netikėtai rafinuotos. Prie įėjimo esantis kambarys padengtas medienos detalėmis ir jame įrengtas didžiulis Zibi plėtros modelis. Kitos arčiausiai esančios patalpos yra posėdžių salė ir biuras.

Kiekvienas kambarys pabrėžia vieną ar kitą unikalų pakrantės plėtros projekto elementą, sujungia skirtingas architektūrines detales su patirtimi, skirta stimuliuoti vienam iš penkių žmogaus pojūčių. Sodrios spalvos garso kambaryje prie lubų pritvirtintas juodas kūgis, kuriame groja vietinių Otavos ir Gatino miestų autorių muzika. Medinėmis dailylentėmis dekoruotame, šviesaus medžio suolais ir stalais užpildytame kvapų kambaryje baltomis arkinėmis lubomis surinktos įvairios vietinių augalų rūšys, o vietiniai skoniai išryškinami elegantiškame ir šviesiame skonio kambaryje. „Mums buvo įdomu iš naujo įsivaizduoti, kaip būtų galima pateikti informaciją ir užmegzti emocinį ryšį su svečiu, – teigia Paolo Ferrari. – Mes sukūrėme erdves, įkvėptas vieno iš penkių žmogaus pojūčių. Tai būdas papasakoti apie skirtingas būsimo projekto savybes.“

Kiekvienoje erdvėje P. Ferrari kuravo ir Zibi aplinkos įkvėptą medžiagų paletę. Pačiame centre lankytojus sveikina aukštoji medlieva – rytinėje Šiaurės Amerikoje augantis medis. Šis vietinis egzempliorius pasirinktas tarsi duoklė vietos istorijai bei Zibi plėtros projekto įsipareigojimui laikytis One Planet apibrėžtos tvarumo sistemos. Aglomerato akmuo interjere buvo pasirinktas siekiant priminti vietinį uolėtą reljefą, grindys padengtos skirtingomis medžiagomis, pvz., pilku akmiu, raudonu kilimu ir tamsia bei šviesesne mediena. Medinės grindys buvo sukonstruotos naudojant rąstus, ištrauktus iš Otavos upės, o visi projekto baldai buvo specialiai sukurti ir pagaminti Kanadoje, P. Ferrari studijoje. Visos medžiagos buvo tikslingai parinktos kiekvienai vidaus erdvei, atsižvelgiant į jos funkciją.

Žvilgsnis į ateitį

Simboliškai, jog Zibi House turas baigiasi kelione į dangų ir žvilgsniu į ateitį. Ant aštuonių aukštų jūrinių konteinerių bokšto, kurio konceptą sukūrė Toronto architektūros firma Partisans, o įgyvendino Studio Ferrari – pastatyta stiklinė apžvalgos aikštelė, iš kurios atsiveria platūs plėtojamos pakrantės teritorijos vaizdai. Iš aikštelės galima tiesiogiai pamatyti dabartinį kraštovaizdį ir metaforiškai pažvelgti į visa tai, kas laukia ateityje. „Kadangi Zibi House įsikūręs pačioje statybvietėje, pastato išorė ir aplinka buvo palikta grynai utilitarinė“, – priduria Studio Paolo Ferrari specialistai.

Ferrari įkūrė to paties pavadinimo studiją po to, kai pasidarbavo Yabu Pushelberg įmonėje, turinčioje biurus Niujorke ir Toronte. Čia jis ėjo dizaino direktoriaus pareigas. Ferrari studijavo Ontarijo meno ir dizaino koledže, dabartiniame OCAD universitete Toronte, taip pat sukūrė baldų kolekciją. Be šio nekilnojamojo turto biuro, jo projektai Otavoje apima pirmąjį Kanados Holokausto paminklą, Kanados Parlamento lankytojų centrą ir atnaujintą bei išplėstą miesto Nacionalinį meno centrą.

Studio Ferrari projektas Zibi House šiais metais užėmė pirmąją vietą LOOP Design Awards 2021 m. interjero dizaino kategorijoje. LOOP Design Awards siekia atkreipti dėmesį į architektūrinę įvairovę ir pagerbti išskirtinį dizainą. Savo architektūriniais iš interjero dizaino sprendimais Zibi House, pasak autorių, turėtų būti ta vieta, kuri skatintų dialogą ir suteiktų malonių išgyvenimų. „Paprasčiau tariant, – paaiškina P. Ferrari, – mūsų tikslas yra įkvėpti, tad tikimės, jog svečiai išvyks kupini džiaugsmo.“

Nuotraukų galerija:

Žurnalas „Centras“

#Architektūra

2022-03-15