Apie projektą:

Bendraautoriai: Povilas Žakauskas, Povilas Daugis, Rūta Kazėnaitė
Šalis: Lietuva
Plotas: 1 a.Visas plotas 170; iš jų: Virtuvė/Valgomasis 25; Svetainė 70; Miegamieji 45 ; tualetai/Vonios 30. 2 a.Terasa 100

Butas Žvėryne

Žaliausiame Vilniaus rajone – Žvėryne – suprojektuoti namai didelei šeimai. Pastatas, kuriame yra šis butas turi įdomią istoriją. Jis buvos pastatytas 1860 m. ir buvo pirmasis plytinis pastatas iki tol vien mediniais namais apstatytame Žvėryne. Originali pastato naudojimo paskirtis buvo trikotažo gamykla, vėliau jame buvo įsikūręs mergaičių bendrabutis, po to – Lietuvos kino studija, kinematografininkų draugija. Pastatas stovėjo apleistas gerą dešimtmetį, kol 2018 m. jis buvo renovuotas, pridedant dalį naujų konstrukcijų ir jame įsikūrė prabangus butų kompleksas.

Vos įėjus į butą patenkama į holą, kuriame esantis iš visų pusių apeinamas tūris talpina ūkines funcijas – lauko rūbų spintą, skalbyklą, sandėliuką, WC. Aplink šį tūrį išsidėsčiusios visos pagrindinės buto erdvės – miegamieji, laiptai į stogo terasą, virtuvė, gyvenamasis kambarys.

Išėjimas į stogo terasą atveria šviesą į tamsiausią buto dalį. Čia greta laiptų suprojektuota virtuvė, užlieta natūralia šviesa. Virtuvė susijungia su gyvenamuoju kambariu, kur erdviai išdėstytos visos pagrindinės šeimos gyvenimo, darbo ir poilsio funkcijos.

Palėpinė erdvė suteikia butui išskirtinių bruožų, tačiau sukelia ir iššūkių. Gilūs langų angokraščiai ir nedideli langai kuria jaukias palėpines erdves, tačiau riboja šviesos patekimą į kambarius. Dėl to pasirinkta spalvų paletė – šviesi, šilta, natūrali.

Interjere naudojamos tik tikros medžiagos – natūralus medis, natūralaus akmens terrazzo plytelės, molio tinkas, nerūdijantis plienas. Interjere derinami skirtingų rūšių ir atspalvių medienos paviršiai – grindims naudojamos balinto maumedžio masyvo parketlentės, sienų apdailai naudojamas šviesus uosis, o mediniai baldai pagaminti iš natūralios spalvos ąžuolo.

Suprojektuotas jaukus apšvietimas, šviestuvai minimalistiniai – vienintelis akcentinis šviestuvas kabo buto centre – virš valgomojo stalo. Naudojama daug paslėptų šviesos šaltinių, taip sukuriant jaukią akcentinę šviesą, bendroms erdvėms apšviesti naudojami siauresnio šviesos kampo šviestuvai, leidžiandtys šviesa atskirti skirtingas zonas.

English

A home for a large family was designed in Žvėrynas - the greenest district of Vilnius. The building has an interesting history – in 1860 it was the first brick building in a district that was entirely consisting of wooden architecture. The building was originally built as a factory, after that it changed use a couple of times to host a co-living space, cinema studio, archive and was later abandoned. In 2018 it was renovated and some new construction was added to create a luxury apartment complex in the green center of Vilnius.

When you enter the apartment, you come into the hall, where is a box containing utility rooms like laundry, storage, WC, closet. You can walk around this „utility box“ from all sides, and all the main spaces of the apartment – the bedrooms, living area, kitchen - are placed around it.

The exit to the roof terrace brings light to the darkest part of the apartment. Here, next to the stairs is a kitchen flooded with natural light. The kitchen connects with the living room, where all the main functions of family life, work and leisure are spaciously scattered.

The attic space gives the apartment a unique feel, but also poses some challenges. Deep window openings and small windows create cozy attic spaces, but limit the ingress of light into the rooms. As a result, the color palette of the interior was chosen to be bright, warm, natural.

Only real materials are used in the interior - natural wood, natural stone terrazzo tiles, clay plaster, stainless steel. The interior combines wood surfaces of different types and shades - bleached larch parquet is used for the floor, light ash is used for wall covering, and the wooden furniture is made of natural oak.

Cozy lighting is designed, the lighting fixtures are minimalist - the only accent lamp hangs in the center of the apartment - above the dining table. Many concealed light sources are used, thus creating a cozy accent light, and narrow-angle luminaires are used to illuminate common areas, allowing to separate different areas using light.

Nuotraukos: Norbert Tukaj