Apie projektą:

Bendraautoriai: Povilas Žakauskas, Povilas Daugis
Šalis: Lietuva
Plotas: 60 m2

Pavėsinė

Miško apsuptyje, netoli ežero pastatyta pavėsinė papildo jau esamą kelių namų kompleksą. Pastatą, pritaikytą poilsiauti visais metų laikais, supantis kraštovaizdis aiškiai padiktuoja architektūrinę lietuviškos kaimo trobelės formą. Archetipinis dvišlaitis stogas, veikiantis kaip interjero elementas, kontrastuoja su dideliais, pramatomumo jausmą sukuriančiais langais. Kompaktiškas stačiakampio formos perimetras natūraliai įsipaišo į gamtovaizdį, gerbdamas jį supančią aplinką. Pastato lokacija pasirinkta nedidelio reljefo zonoje, kur iš vienos pusės pastatas įsilieja į reljefą tuo pačiu formuodamas aiškią virtuvės ir lauko griliaus zoną. Virtuvės stalviršis pratęsia aplinkinio reljefo lygį.

Vidaus erdvės – tarsi priešprieša autentiškai, paprastai išorės formai – atsiskleidžia per šiuolaikišką interjerą, pritaikytą modernaus žmogaus poilsiui. Dideli, atveriami langai panaikina ribą tarp lauko ir vidaus, į pavėsinę patenkanti natūrali šviesa suteikia lengvumo pojūtį atsiskleidžiantį ne tik saulėtą vasarą, bet ir šaltuoju metu. Šalia įrengtas baseinas papildo pavėsinės konstruktą, šiltuoju metų laiku suteikia galimybę bendrauti ir ilsėtis nenutolstant nuo vandens.

English

Surrounded by forest, pool house is built near the lake. It complements the existing complex of several houses. The surrounding landscape clearly dictates the architectural form of the Lithuanian rural hut. The archetypal double slopped roof acts as an interior element and contrasts with the large windows that create a sense of transparency. The compact rectangular perimeter blends naturally into the landscape, respecting the surrounding environment.

Interior spaces contrasting with an authentic, modest external shape are revealed through a modern interior. Large, wide-opening windows eliminate the boundaries between the outside and the inside. Natural light entering the structure gives a feeling of weightlessness revealing not only in the summer, but also during cold periods. The adjacent swimming pool complements the construction of the house, provides an opportunity to enjoy it during hot days.

Nuotraukos: Norbert Tukaj