Interjero autoriai: Povilas Daugis, Rūta Kazėnaitė ir Gerda Vaitkevičiūtė
Studija HEIMA architects
Nuotraukos Norberto Tukaj

Tekstas Gytautės Ivanauskaitės

SHED Latvija – naujas prekių ženklas, vystantis co-living gyvenamąją aplinką. Jos būsimų gyventojų segmentas buvo ganėtinai aiškus. Tai – veržlūs ir kūrybiški studentai ar jauni profesionalai, kurie statosi savojo gyvenimo pamatą. Netgi projekto šūkis – „sukurti naują save“ tapo atspirties tašku HEIMA architects komandai, tuo pačiu metu įrengusiai šią bei kitą erdvę Vilniuje. 

Pasak architekto Povilo Daugio, objekto paskirtis padiktavo siekį suteikti erdvėms urbanistinio prieskonio bei neapšlifuoto vaizdo, paliekant neapdorotų statybinių medžiagų fragmentus. Anot specialisto, ši idėja atspindi ir gyventojo gyvenimo etapą – dar nesusiformavusią, save ugdančią, neapšlifuotą asmenybę. Tai estetiškai atsispindi plytos, gipso profiliai, mediena. Gilinant šį konceptą, panaudota išties nemažai įvairių medžiagų bei spalvų, architektai stengėsi išlaikyti 740 m² erdvių kismą ir įvairovę. Visas projektas išsiskiria ryškumu, o Vilniaus co-living’as yra kiek ramesnio tono. Tam įtakos padarė erdvių dydis – šiame projekte galima keliauti per įvairaus dydžio patalpas, o Lietuvoje esančių erdvių pastato kvadratūra kiek ribota. 

Interjerui aštrumo suteikia LED apšvietimo gausa bei skirtingos šviestuvų formos, scenarijai. Įdomiai išryškinamas kontrastas, nes kai kurios apdailos medžiagos savaime yra ramesnių tonų, todėl įjungti šviestuvai patalpose natūraliai kuria kiek kitokią atmosferą. Pavyzdžiui, vitališkumu bei meniškumu pulsuoja rūsyje esanti chill zona. Ši erdvė išsiskiria stoglangiais: juos architektai norėjo pabrėžti. Perspektyva išlaikyta per natūralios šviesos srautą į stalo-pakylos su integruotu dirbtiniu šviesos šaltiniu zoną. Augalais papuošta erdvė tapo ir menine instaliacija.

Apšvietimo kuriamą efektą bei bendrą koncepto išraišką stiprina ir dekoras – ryškių spalvų ir ornamentų kilimai, skirtingo medžiagiškumo bei paletės baldai, jų detalės. Tai darbo stalų kojos, dažais sukurta optinė apgaulė tiro žaidimo bei poilsio zonoje ar metalinių tašelių apdaila. Kadangi erdvės yra bendrai naudojamos, labai svarbus geras garso pralaidumas bei sulaikymas. Erdvėse ganėtinai gerai išsisklaido garsas, tad stiklo pertvaros jį gerai suvaldo mokymosi-darbo tyliojoje zonoje. 

Prie šio interjero įkūnijimo idėjos prisidėjo tiek Lietuvos, tiek Latvijos rangovai, architektai. P. Daugis pastebėjo, kad pačios  HEIMA architects studijos nariai, dirbantys prie kitų objektų, itin domėjosi šiuo, jo etapais. Vėliau jie surengė komandos sutelktuves – team-building’ą ir dalyvavo oficialiame atidaryme. 

109