Interjero autoriai: Povilas Žakauskas ir Elena Gaidelytė
Studija „HEIMA architects“
Nuotraukos Norbert Tukaj
Tekstą parengė Gytautė Ivanauskaitė

Jaunai šeimai sukurtas vieno aukšto namas Vilniuje pagal planą atkartoja mažo sklypo formą. Taip buvo siekiama maksimaliai išnaudoti plotą. Bendrosios erdvės atsiveria į Burbiškių gamtos apsuptą kiemelį. Interjere dominuoja natūralios medžiagos, o akcentu tampa šilti medžio elementai. Norint paslėpti šviestuvus, kitą inžinerinę įrangą ir išlaikyti maksimalų patalpų aukštį, prie lubų pritvirtintos dekoratyvinės sijos. Dideli langai, puikiai apšviečiamos šviesaus atspalvio erdvės, šilti medžio akcentai bei minimalistinės detalės suteikia  šiam namui mid-century  nuotaiką.

Projektuodami privačius namus, „HEIMA architects“ specialistai  dažniausiai kuria ir vidaus interjerą. Tai leidžia į projektą pažvelgti plačiau. Generuojant idėjas pradedantis megztis vizualas leidžia harmoningai sujungti fasadą su vidumi. Šie užsakovai norėjo gyventi būtent vieno aukšto name. Architektų manymu, sklypo plotas tokiam statiniui yra šiek tiek per mažas, tad sklypą teko beveik visiškai užstatyti. Vakarinėje pusėje palikus daugiau erdvės, pavyko įkurti pagrindinę gyvenamąją zoną bei lauko terasą.

Kaip pastebi architektas Povilas Žakauskas, užsakovas dažnai tampa ir vienu iš autorių, tad šį interjerą norėta kurti ne minimalistinį, o ramų ir neapkrautą daiktais. Tai turėjo atsispindėti ir architektūroje. Sudėjus užsakovams ir architektams patinkančias idėjas į bendrą krūvą, interjero stilistikoje natūraliai ėmė vyrauti mid-century nuotaika. Studijos projektuose šis stilius pasitelkiamas itin retai. Jis suteikė dar aštresnį kūrybinį prieskonį interjerui. Visi suprojektuoti korpusiniai baldai nugulė skirtingose erdvėse. Svetainėje puikiai savo vietą atrado pakabinamas židinys, kurį įrengti pasiūlė architektų komanda. Nors dažnai židinio konceptą suprantame kaip krosnelę ar kapsulę, šioje languotoje svetainės erdvėje norėta rinktis modelį, kurį galima vizualiai apčiuopti ir matyti iš visų pusių. Taip pat jis puikiai dera su kitomis tamsesnėmis detalėmis: sofa, kavos ir valgomojo stalu, kėdėmis. Tamsesniais akcentiniais elementais papuoštas ir vonios kambarys. Siekiant išlaikyti kokybę, tvarumą ir ilgaamžiškumą, rinktasi naudoti natūralias medžiagas baldams, apdailai, dekorui. Tai dar vienas neatsiejamas architektų rengiamų projektų ypatumas. 

Norint maksimaliai išnaudoti turimą erdvę, darbo vietą nutarta įkomponuoti svetainėje. Ji paslėpta už pastatomos lentynos su suminkštintą šviesą praleidžiančiomis sienelėmis. Anot architekto, taip įkurdinus darbo vietą, galima apskritai išplėsti visą kambario erdvę. Papildomai tai leidžia nevaržomai judėti tarp svetainės ir darbo zonos dalies, laisvai patekti į virtuvę ar koridoriaus dalį. Tai suteikia harmonijos sudarant namų ploto išdėstymą. Erdvę dar labiau išplečia vitrininiai langai, o integruotos žaliuzės  ne tik neapkrauta erdvės, bet ir leidžia reguliuoti patenkančios natūralios šviesos srautą. 

Svetainėje lubos dekoruotos medinėmis lentų pertvaromis. Jos suteikia papildomo architektūriškumo ir padeda kurti ne aktyvų, bet efektyvų apšvietimą skirtinguose taškuose. Gana lakoniškai suprojektuotas ir lauko apšvietimas – neįmantrus, tačiau kuriantis ramią namų aurą. Vakarėjant jis dailiai apšviečiančia fasadines lentas ir šiltuoju metų laiku kviečia jaukiai  įsitaisyti nemažoje terasoje. Papildomai tvarumo bendram namo ir vidaus konceptui suteikia ir ant stogo įmontuotos elektros baterijos.

Daugiau nuotraukų:

481